Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Döbbenet, mennyi cukor van kedvenc finomságainkban!

Január első felében viszonylag kevés újévi fogadalom bukik el, itt csak a nagyon gyengék véreznek csupán el. Többek között a legnagyobb sláger egyértelműen a „jövőre edzek” illetve a „jövőre egészségesen fogok táplálkozni” ígéretek. Utóbbi az, ami minket is egy kicsit megmozgatott, így fogtunk két kopott kempingszéket, beültünk az egyik élelmiszerbolt pénztára mellé, és megvizsgáltuk, hogy az átlag halandó miket tesz a kosarába. Hosszú órák, végeláthatatlan képletek és megfejthetetlen formulák eredményeképpen megszületett saját bevásárló listánk.

Célkeresztünk középpontjában az édes méreg volt, azt kutattuk, hogy miben, mennyi cukor bújik meg. Minden képen azt szimbolizálja a piramis, hogy az adott termék egészében mennyi cukor van. A biztonság kedvéért azt is feltüntetjük, hogy az ajánlott napi mennyiség mennyi cukrot jelent. Csakis olyan termékek kerültek elénk, melyekre pontosan rávésték, hogy mennyi az annyi. Egy kockát mi 4 grammal mérlegeltünk, így ez adta a referenciaértéket az építések során.

Nem állítjuk, hogy cukor nélkül kell élni, de ha tudjuk tartani, hogy napi kalóriabevitelünk mindössze 5%-a származzon cukorból, akkor sokat tehetünk érte, hogy ne kerekedjünk, mint a Hold. A WHO ajánlása szerint naponta 25 gramm cukor elegendő egy átlagos felnőtt számára.

NAGY TESZTEK ÉS ÉTTEREMKRITIKÁK A MIT ETTEM MA OLDALÁN >>>
Nestlé Fitness müzli

Csak úgy csalogatja az egészségesen élni vágyók tekintetét a fitness felirat. Ennek ellenére az adatlapot vizslatva kiderül, hogy 100 grammban 18,8 gramm cukor van. Az ajánlás szerint egy adag 30 grammot jelent (vagyis 5,6 g cukrot). Egy egész doboz bedarálása után tisztán 56 gramm cukor kerül a szervezetünkbe.

Red Bull

A legősibb energiaital, a szórakozóhelyek alapkelléke, szinte minden tömény ital "barátja", a 20 éve változatlan kinézetű Red Bull. Egy doboz tartalmát két pillantás alatt eltüntetjük, és ezzel egy időben 27,5 gramm cukorral kínáljuk meg szervezetünket. Napi bevitel: pipa.

Nutella

Kevés ember számára adatott meg az a gén, melynek segítségével azonnal nemet tud mondani egy üveg Nutella hívogató tekintetének. Az ajánlott mennyiség 15 gramm, amit élő ember aligha tud betartani, ha egyszer nekilát. Ez 8,5 gramm cukrot jelentene, ha a papírforma szerint cselekednénk. Komolyabb versenyzők egy nekifutásra is képesek elkoptatni egy egész csuporral, ami 227 gramm cukrot jelent 400 gramm töltősúly esetén.

Ketchup

A magyar ember számára nincs rossz étel, csak kevés ketchup. Biztosan mindenkinek van minimum egy ismerőse, aki a ketchupot is ketchuppal eszi. Ajánlott adag nem igazán létezik, ez mindenkinek az ízlésére van bízva. A meglepő azonban, hogy egy flakonban lapul 20 kockányi cukor.

Minden teszt egy helyen >>>
Kóla

1886 óta írtja a fekete arany az emberiség fogait. Számtalan plusz egy videóban láttuk már, hogy miként reagál rá csontozatunk, vagy éppen milyen jó barátok egy szem Menthosszal. A recept szupertitkos, viszont tudjuk, hogy 330 ml-ben elrejtettek majdnem 37 gramm cukrot. Érdemes kicsit a matematika egységünket felpörgetni és kiszámolni, hogy mi van akkor, ha megiszunk egy nap közel két litert.

Milli kakaós tej

Leginkább általános iskolás rajongótábora van a kakaós tejnek. Különösebb akadályt nem állít az ellen, hogy három-négy korttyal ne végezzük ki, amivel együtt 28,2 gramm cukorral ajándékozzuk meg imádott szervezetünket.

Belvita Jóreggelt mézes tejes ízű

A délelőtt győzteseinek, ahogy a reklám hirdeti, akik szeretnek ágyazni, gyorsúszni, illetve ismernek olyan kutyát, aki tud dobolni. A képen látható 50 grammos csomagolás szeretettel nyújt át továbbá 13,5 gramm cukrot is nekünk, amivel napi szükségleteink felét már meg is oldottuk egy pillanat alatt.

A NAGY MÁLNASZÖRP-TESZT: A MINŐSÉGÉRT BIZONY FIZETNI KELL! >>>
Mars

Dupla öröm egyből, mivel ezzel a választással kaptunk +15% Marsot, ami annyit tesz, hogy még több cukrot vihetünk a szervezetünkbe azzal a három falattal, amivel kivégzünk egy ilyen csokiszeletet. Ennek a példánynak pontos súlya 54,1 gramm, ami cirka 33,65 gramm cukorból táplálkozik, pazar!

Rauch Yippy Peach

Yippy – mondja a barackot szorongató medve. Tipikusan gyerekre szabott példány extra kalcium és vitamin mennyiséggel, klasszikus „szopókával” a tetején. Ennek segítségével majdnem 40 gramm cukorral örvendeztetjük meg a motort, ennyi cukor lakik ugyanis egy flakonban.

Activia

Lassan nem létezik ember az országban, aki ne tudná mi az a Bifidus Actiregularis. Simogatjuk a hasunkat, majd egy activitát ráborítunk és minden rendben lesz. Napi egy pohár ajánlott, ami 16,75 gramm cukrot tartalmaz, ami kétharmada a napi ajánlott értéknek.

TESZT! SOKAT BUKTUNK VOLNA, HA FOGADUNK A LEGJOBB ROPIRA >>>
Oreo

Egy újabb bűntett az emberiség ellen, pláne ha baconnel vegyítjük. 4 apró kis korong, melyek együttes tömege 44 gramm, aminek a hozadéka 16,4 gramm cukor. 6 kis keksz és kész is a napi bevitelünk alig pár perc alatt.

Gösser citromos

Önmagában már az elég nagy büntetés, hogy valaki vesz magának citromos sört. Ennek ellenére lehet fokozni az élvezeteket, mivel fél liter elcuppogtatása után kapunk 29 gramm cukrot. Ez is csak azt bizonyítja, hogy jó az édes citrom.

Pöttyös Rudi

A legkisebb királyfi a kínálatban a maga 30 grammjával, mely nem mellesleg lassan hungarikum lesz, az eredeti, az igazi, a Pöttyös Túró Rudi. Egyharmados cukorjelenlét mellett tudunk betolni egy ilyen rudat, mely 11 gramm cukrot jelent.

Nescafé

Open up – ahogy a szlogenjük tartja, amivel együtt egyetlen tasak „háromazegyben” elfogyasztása után kapunk bő 10 gramm cukrot, magyarán olyan az egész, mintha innánk egy kávét két és fél kockacukorral megvadítva.

TESZT! HONNAN RENDELJÜNK RÁNTOTT HÚST, HA NINCS IDŐNK SÜTNI? >>>
Fitness Nestlé müzliszelet

Vissza a gyökerekhez, újra a Fitness vonalon találjuk magunkat. Karcsú női forma, stílusos csomagolás, kalcium és szinte már észrevehetetlen 7,3 gramm kóbor cukor. A 23,5 grammos összsúlyhoz képest egészen bravúros.

Nestea

Valamit módosítottak a recepten, ugyanis régen egészen bizonyosan több cukorral dolgoztak a gyárban, mint manapság. Ennek a csökkentésnek hála, mindössze már csak 22,5 gramm cukrot iszunk meg egy üveggel. Ez alig több 5 jelentéktelen kockacukornál.

Univer – ezersziget öntet

Vannak, akik vadul nyomják a saláta diétát, amivel valójában nincsen semmi gond, viszont előszeretettel öntik nyakon egy adag szósszal. Ebből történetesen egy adag 50 grammot jelentene, ami 6 gramm cukrot bújtat. Az egész üveg, ami sokáig nem tart ki, valljuk be, 38,8 grammot jelent.

CUKORBOMBÁK VAGY ENERGIAPÓTÓK? ITT A NAGY MÜZLISZELET-TESZT >>>
Balaton szelet

Klasszikus. Őstag a csokiszelet mezőnyben, viszont meglepő, hogy visszafogottan hozza magával a cukrot, főleg ha egy Mars szelethez viszonyítjuk. Egy szelet 30 grammos tömegében „mindössze” 13 gramm a cukor.

Cappy mulitvitamin

Isszuk, mintha muszáj lenne. Nincsen iroda az országban, ahol ne fogyna tucatszámra a kis 0,33-as kiszerelés, mely nem kevesebb, mint 9 darab kockacukrot húz magával, ami pontosan 36 grammot jelent. Multivitamin ide vagy oda, ez rendesen zsákutca, ha egészségesen akarunk táplálkozni.

Abonett extrudált kenyér

Nincs teszt kakukktojás nélkül, ami történetesen most az Abonett. Sokan ezt tartják a diétájuk belépőjének, viszont itt sem árt egyszer átnézni az adatlapot. Nem a cukor miatt került rá a listára, hanem a 63%-os szénhidrát tartalma miatt, ami szintén súlyos érték a maga kategóriájában.

A NAGY KAKAÓTESZT! VAJON MELYIK A LEGFINOMABB? >>>
Giant Bar

Sok sportoló számára ez jelenti a kulcsot, hogy hazajusson néha, és ne az árokba boruljon be eléhezve. Egy szeletben kapunk 22 gramm cukrot, ami lórúgásnyi instant energiát tud szolgáltatni baj esetén. Önmagában csak úgy heverészve nem ajánlott a fogyasztása, mert valóban hihetetlenül tömény és édes.

Ítélet

A vizsgált alanyok közül egyik sem számít ritkaságnak, ezek közül gond nélkül akár többet is elfogyasztunk egy nap. Egy sima kombináció után nevetve hagyjuk el a napi 25 grammos ajánlott értéket.

Látszik, hogy főként a folyadékokat töltik csurig cukorral, a Nutella persze lehetne a mezőny feketebáránya ezen szempontból. Nem feltétlen kell vakon bíznunk a „fitness” feliratban, a legjobb, ha magunk szépen végigböngésszük a termék adatlapját vásárlás előtt, akár Lenke néni.

Jamie Oliver a témában már kezdeményezte, hogy a szürke, nyers számok mellet legyen feltüntetve teáskanálban kifejezve, hogy az adott cukormennyiség mit is jelent. Talán ez a megoldás jobban tudná érzékeltetni, hogy milyen dózist is adunk magunknak nap, mint nap.

Ezek is érdekelhetnek

Friss