Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Mennyi az annyi?

Mennyi rizs kell egy rizottóba? Fejenként egy maréknyi. Igen, Itáliában így mérik. Mégpedig mindenkinek a saját marék mérete, vagyis más a gyereknek, más a felnőtt férfinak, nőnek.

Nagyanyámtól megmaradt egy kézzel írott recept gyűjtemény.  Erdélyben írta a két világháború között. Gyakran szerepel ilyen mennyiségi meghatározás: vegyünk két lejért lisztet. Nem gondolt arra, hogy szegény unokája ezt nehezen fogja dekára lefordítani.

Mai receptekben is gyakran előfordul, hogy az olvasó bizonytalan, mennyit is kell beletenni.  Egy evőkanál - itt azért általában, de nem mindig hozzáteszik, púpozott vagy csapott az a kanál. Kiskanál - vajon milyen?  Teás, kávés, mokkás, púpozott, sima, csapott? Bögre, pohár (vizes, fehér - vagy vörösboros stb.) , csésze (teás? kávés?  eszpresszós?). Csupa kérdőjel.

További gondok, amikor azt olvassuk, vegyünk három burgonyát, hagymát, almát. Kicsit? Közepeset? Nagyot? Ami az Alföldön nagynak számít, az esetleg a Dunántúlon csak közepes, vagy fordítva. Nem beszélve a tojásokról, amelyek őseink receptjeiben szerepeltek, azokhoz képest a mai átlag csak galambtojás méretű.

Tudom, a legtöbb szakácskönyvben leírják, hogyan mérjünk mérleg nélkül. Táblázatokból megtudhatjuk, mennyit nyom egy pohár vagy egy csapott evőkanál liszt vagy kristálycukor.

És aztán mit kezdjen a tudatlan olvasó az olyan meghatározásokkal, mint: ne legyen túl folyós, diónyi vaj, arasznyi kolbász, ne süssük nagyon sötétre, keményre - és hasonlók?

Az érem másik oldala: a főzés nem gyógyszerkészítés, nem kell mindent patikamérlegen mérni. Egy kis gyakorlattal már tudjuk, hogy a tésztába még egy kis liszt kell, vagy még egy kicsit kell sütni, ha elfőtte a levét, akkor adunk hozzá még egy kis vizet, és főleg, ha megkóstoljuk, akkor meg tudjuk ítélni, hogy kell még bele pici só vagy cukor. Fontos a mérés, de még fontosabb a háziasszony / háziember  érzéke, tapasztalata, ízlése. Galuskát lehet méricskélés nélkül is készíteni. Nem kell minden háztartásba húshőmérő sem, mégis kitűnő sült kerül az asztalra.

Tanulság mindebből: semmi.  Amit kell, azt mérjük pontosan, de bízunk a szemünkben, tapasztalatunkban, lehet anélkül is kitűnően sütni-főzni.

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

viccuska
Amikor kezdő voltam a konyhában, bizony én is sokszor hiányoltam a pontos adagokat. Hisz meg kellett küzdeni a gyakorlatlanságommal, és azzal is, hogy nincs pontos mennyiség, a semmiből nem tudom megmondani, hogy mikor jó az a tészta. Most már igazi konyhatündér lettem, így ez a probléma megoldódott, de átérzem azoknak a kétségbeesését, akik ragaszkodnának abszolút kezdőként egy támponthoz. Amúgy Stahl receptjein szoktam jókat mosolyogni, inkább irodalmi művek, mintsem receptek. \" Egy napsugárnyi aranyló barnacukor...\"? Mi vaaaan? :D
erin
Teljesen egyetértek. Szerintem a grammok, dekák igazán a süteményeknél számítanak, de persze rengeteg gyakorlott háziasszony ezeknél is csupán a tapasztalatára számít, nem a mérlegre. Én erre még sose vállalkoztam.:) Viszont a többi ételnél én is csak az arányokat, ízeket nézem. Sokszor itt a mindmegettén is meglepődök, mikor pl. egy leves receptnél a hozzászóló felháborodottan hiányolja a pontos dekákat a hozzávalóknál. Az ilyen recepteknél szerintem nem nyúl mellé a háziasszony, ha a megadott csipet, marék, közepes stb. \"mértékegységeknél\" a saját tapasztalatára, szemére, megérzésére hagyatkozik. A táblázatot azért köszönöm, sütiknél néha én is elbizonytalanodok, hogy mennyi is az az evőkanál liszt. :)

Magazin