Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mennyei minyon (liszt nélkül, dióval és mogyoróval)

5/5
60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 18 db 3 cm átmérőjű minyonhoz:
  • 4 db közepes méretű tojás szétválasztva
  • 8 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 10 dkg puha vaj
  • 15 dkg őrölt dió
  • 5 dkg őrölt, pirított mogyoró
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 evőkanál őrölt kávé (nem azonnal oldódó!)
  • 2 evőkanál hideg víz
  • A töltelékhez:
  • 2-3 evőkanál házi pikáns sárgabaracklekvár
  • A bevonathoz:
  • 10 dkg csokoládé
  • 2 dkg vaj
  • A díszítéshez:
  • 18 db ezüstszínű grillázs (elhagyható vagy tetszés szerint helyettesíthető dióval, mogyoróval stb.)

Elkészítés

Elkészítés: A sütőt 170 fokra előmelegítettem. Egy 33 X 25 cm-es tepsit sütőpapírral borítottam.

A 4 db tojásfehérjét kemény habbá vertem, félretettem. A porcukrot a tojások sárgájával fehéredésig habosítottam, majd fokozatosan hozzáadtam a vajat. Az egészet könnyű krémmé kevertem. Folyamatos keverés mellett előbb a diót, majd a mogyorót, aztán a kávéport, a keményítőt, a csipet sót és a vizet kanalaztam a masszához. Mikor minden jól elkeveredett, hablapáttal beleforgattam a kemény fehérjehabot.

Az egészet elsimítottam az előkészített tepsiben, és 20 perc alatt megsütöttem. Akkor van kész, ha a teteje filmszerű, a közepe pedig megszilárdult – tűpróbával érdemes ellenőrizni. Túlsütni sem szabad.
A lágy tésztát óvatosan rácsra emeltem, hűlni hagytam.

Mikor teljesen kihűlt, kis kerek kiszúróformával 36 kis kerek lapot szúrtam ki a kb. 1 cm magasra nőtt tésztából. 1-1 db-ot mokkáskanálnyi sárgabaracklekvárral egymáshoz illesztettem.

A csokoládét vízfürdő felett felolvasztottam, hozzákevertem a vajat, majd minden kis minyont bevontam a csokoládéval. A tetejére került nagyjából 1 teáskanálnyi csokoládé, majd kenőkéssel szépen elsimítottam, hogy az oldalára is jusson.

Mindegyik tetejére biggyesztettem 1-1 ezüstdrazsét, és hagytam megszilárdulni. Ezt követően hűtőszekrénybe tettem. Legalább 2-3 órát jó, ha áll, de ha nincs türelmünk kivárni, a csokoládé megszilárdulását követően azonnal is fogyasztható.

Ezek is érdekelhetnek

Friss