Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Mennyei mákos guba torta

Hozzávalók

  • (24 cm-es tortaformához):
  • 8 db kifli (szikkadt)
  • 1 l tej
  • 3 db tojás sárga
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg darált mák
  • 10 dkg mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 3-4 ek sárgabaracklekvár
  • A vaníliás krémhez:
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2,5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 20 dkg vaj
  • 2 db tojás sárgája
  • A tetejére:
  • 2-3 dl Hulala (v. habtejszín) habbá felverve

Elkészítés

    1. A kiflit érdemes előző nap megvásárolni, hogy egy kicsit megszikkadjon, majd mielőtt felhasználnák vékonyan felkarikázzuk.
    2. A tejhez hozzáadjuk a vajat, majd összemelegítjük. A tojások sárgáját simára keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd állandó keverés mellett a tejhez csorgatjuk. Vízgőzben kevergetve főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
    3. A felkarikázott kiflire rászórjuk a darált mákot, az őrölt fahéjat, hozzáadjuk a mazsolát és a reszelt citromhéjat, majd összekeverjük.
    4. Ráöntjük a felfőzött tejet, óvatosan összeforgatjuk, és  pár percig állni hagyjuk, hogy a kifli felszívja a folyadékot.
    5. A tortaformát kizsírozzuk, és megszórjuk zsemlemorzsával, majd beleöntjük a mákos kiflit. Ezután rákanalazzuk a lekvárt, majd egyenletesen elkenjük a kifli tetején. Előmelegített sütőbe helyezzük, majd 100 fokos sütőben 15-20 percig sütjük.
    6. A sütőből kivéve hagyjuk a formában kihűlni, majd ráhelyezzük egy tálcára.
    7. A vajat simára keverjük a fele mennyiségű porcukorral, a másik felét a tojássárgájával, a vaníliás cukorral, és a pudingporral. Ezután hozzákeverjük a tejet, majd állandó kevergetés mellett, pár perc alatt, sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük.
    8. Amikor a puding teljesen kihűlt, apránként hozzákeverjük a cukros-vajhoz, hogy egy könnyű, sima krémet kapjunk. A teljesen kihűlt torta tetejére egyenletesen rákenjük a krémet, majd a hűtőbe tesszük, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
    9. A habtejszínt kemény habbá verjük, majd ízlés ezzel szerint kidíszítjük a tortát.

Megjegyzés

Tálalás előtt éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk.

kgizike
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin