Mennyei mákos guba torta

Hozzávalók

  • Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:
  • 8 db kifli (szikkadt)
  • 1 l tej
  • 3 db tojássárga
  • 15 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg darált mák
  • 10 dkg mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 3-4 ek sárgabaracklekvár
  • Vaníliás krém hozzávalói:
  • 15 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 2,5 dl tej
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 20 dkg vaj
  • 2 db tojássárga
  • Tetejére 2-3 dl Hulala (v. habtejszín) habbá felverve.

Elkészítés

    1. A kiflit érdemes előző nap megvásárolni, hogy egy kicsit megszikkadjon, majd mielőtt felhasználnák vékonyan karikázzuk fel.
    2. A tejhez adjuk hozzá a vajat, majd melegítsük össze. A tojások sárgáját keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd állandó keverés mellett csorgassuk a tejhez. Ezután kevergetve főzzük pár percig, hogy egy kicsit sűrűbb legyen.
    3. A felkarikázott kiflire szórjuk rá a darált mákot, az őrölt fahéjat, adjuk hozzá a mazsolát, és a reszelt citromhéjat, majd keverjük össze.
    4. Öntsük rá a felfőzött tejet, óvatosan forgassuk össze, és hagyjuk pár percig állni, hogy a kifli felszívja a folyadékot.
    5. A tortaformát zsírozzuk ki, és szórjuk meg zsemlemorzsával, majd öntsük bele a mákos kiflit. Ezután kanalazzuk rá a lekvárt, majd egyenletesen kenjük el a kifli tetején. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 15-20 percig.
    6. A sütőből kivéve hagyjuk a formában kihűlni, majd helyezzük rá egy tálcára.
    7. A vajat keverjük simára a fele mennyiségű porcukorral. A tojássárgát keverjük simára a maradék porcukorral, a vaníliás cukorral, és a pudingporral. Ezután keverjük hozzá a tejet, majd állandó kevergetés mellett pár perc alatt, főzzük sűrűre, majd hűtsük ki teljesen.
    8. Amikor a puding teljesen kihűlt, apránként keverjük hozzá a cukros-vajhoz, hogy egy könnyű, sima krémet kapjunk. A teljesen kihűlt torta tetejére egyenletesen kenjük rá a krémet, majd tegyük be a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
    9. A habtejszínt verjünk kemény habbá, majd ízlés szerint díszítsük ki a tortát.

Megjegyzés

Tálalás előtt éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk.

Kard Sándorné
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hasonló Receptek

Magazin