Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mennyei desszert 3 összetevőből: így készül a tökéletes madártej!

Az örök kedvenc, amit mindnyájan imádunk - egyfelől azért, mert a gyerekkorunkat idézi, másfelől pedig azért, mert egyszerűen isteni finom. És, hogy még egy oldalt megvilágítsunk: 3, azaz három darab alapanyagból, viszonylag gyorsan elkészíthető, és, bár van vele dolog, egy-két jól bevált trükkel a legmacerásabb munkafázis is leegyszerűsíthető!
AZ ALAPRECEPT >>> 

- Ami nagyon fontos: válasszunk jó minőségű hozzávalókat.

- A tej legyen legalább 2,8, de inkább 3,5 %-os zsírtartalmú, de még jobb, ha felforralt házi tejet használunk.

- A tojások sárgája nagyon fontos, ettől lesz szép napsárga színe a sodónak, így, ha tehetjük válasszunk bio vagy házi tojást. 

- Használjunk igazi vaníliarudat, ne vaníliaaromát vagy vaníliáscukrot: megéri, ez adja a madártej egyedi zamatát.

Praktikák

- A tojásfehérjébe keverhetünk néhány csepp ecetet, hogy felverve szép fényes legyen!

- A jól felvert tojásfehérjének nem mindegy, hogy milyen hőfokon főzzük, a legjobb a forrás előtti állapotban lévő tej, de van, aki vízben főzi a fehérjét.



- A folyamat legkevésbé kellemes része a habgaluskák készítése: sok tej kell a főzésükhöz, ami könnyen odaég, a galuskák hajlamosak szétesni főzés közben. Ezt kétféle képpen úszhatjuk meg: használjuk a mikrót, amiben összesen egyetlen perc alatt elkészülnek, és tökéletesek lesznek; vagy egy magas, műanyag tálban verjük fel a fehérjét, majd zubogó, forró vízzet öntünk rá. Hagyjuk keményedni, és 10 perc után, evőkanállal, galuskákat szaggatunk belőle.

Variációk MADÁRTEJRE >>>

- Amennyiben a hagyományosnál még finomabb, krémesebb állagú madártejet szeretnénk akkor a felhasznált tejhez számítsunk 2 dl tejszínt is.

- Tálalhatjuk karamellel meglocsolva: ehhez olvasszunk fel 10 dkg porcukrot 1 dl vízzel, majd hagyjuk kicsit kihűlni, és öntsük vagy villával húzzuk a habgaluskák tetejére.

- Reszelhetünk a tetejére narancshéjat díszítésként, de meglocsolhatjuk tojáslikőrrel vagy olvasztott étcsokival is,de kerülhet bele némi rumba áztatott mazsola is.

- Díszíthetjük vágott mandulával, vagy turbózhatjuk némi gyümölccsel, például eperrel is!

- Kevésbé ismert, de nagyon látványos és finom is, ha tojásfehérje habba közepes állagú, még jól keverhető, nem rostos sárgabaracklekvárt keverünk: 6-7 tojásfehérjehabba nagyon óvatosan forgassunk bele 3 evőkanál sárgabaracklekvárt. Szép, márványos hab lesz a végeredmény. Terítsük egy tűzálló tálba, és sütőben, kb. 150 fokon 4 – 5 percig süssük. Hagyjuk kihűlni, majd utána szaggassunk belőle galuskákat a madártej tetejére.

A MADÁRTEJ, ÉS AMI BELŐLE KÉSZÜLHET - SÜTEMÉNYEK, TORTÁK ÉS A LEGJOBB ALAPRECEPTEK! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss