Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Mennyei csokoládéfelfújt

Hozzávalók

  • Hozzávalók 4 4 szuflé tálkához:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 3 szobahőmérsékletű egész tojás
  • 2 szobahőmérsékletű tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • kevés puha vaj és liszt a formák kikenéséhez

Elkészítés

    Elkészítés: Elsőként körülbelül 1 órával a készítés előtt vegyük ki a tojásokat a hűtőből, és tegyük 2 külön edénybe a tojássárgáját és a tojásfehérjét.

    Majd fogjuk a szuflé tálkákat, kenjük ki alaposan vajjal, és szórjuk meg liszttel, hogy az edény minden oldalára jusson. Aztán gyújtsuk be a sütőt, 220 fokra állítva a hőmérsékletet.

    Elsőként a tojások fehérjét lazán verjük fel lágy habbá, majd adjuk hozzá a cukrot, és addig verjük tovább, amíg kemény és fényes hab nem lesz belőle.

    Közben takaréklángon tegyünk oda egy lábosban kevés vizet, rá egy kis edényt, amibe beletörjük a tábla csokit, és hagyjuk, hogy szépen olvadozzon. Amikor megolvadt, vegyük le a vízgőzről, hagyjuk kicsit hűlni, aztán kézi habverővel adjuk hozzá a 2 tojás sárgáját. Itt mondom el, hogy várjuk meg, amíg az olvasztott csoki kihűl, különben összerántja a sárgáját, és rántottás csoki lesz az eredmény (anno francia csokitortánál már megjártam vele!)

    Szóval keverjük össze alaposan a csokit és a sárgáját, tegyük hozzá a kikapart vaníliarúd belsejét.

    Aztán jön a trükkös rész. Fogjuk a habot, és evőkanalanként adagoljuk a csokis krémhez úgy, hogy csak finoman összeforgatjuk, nehogy összetörjön a hab. Ez nagyon lényeges momentum, különben a felfújt nem fog felemelkedni, hanem összeesik.

    Végül az edénykék háromnegyedéig szedjünk csokihabot, majd toljuk a 220 fokra előmelegített sütőbe.

    16-18 percig süssük (közben TILOS nyitogatni a sütőajtót, mert a felfújt összeesik!!!)

    A tálalást nagyon gyorsan kell csinálni, a felfújt az az étel, amit azonnal kell fogyasztani, pár perc várakozástól a csodás hab összeesik. A sütőből kivéve a már előre kikészített porcukorral hintsük meg, mellé lehet tenni díszítésként 1-1 szem olvadt csokoládéba mártott epret, és már fogyaszthatjuk is.

Megjegyzés

A felfújt akkor tökéletes, ha a kanalat belenyomva a teteje egy kicsit roppan, de a belseje még kicsit folyós.

bmancur
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

ekrissz
Kedves bmancur, nagyon koszonom a gyors valaszt :)
bmancur
Kedves ekrissz! Köszi, hogy szóltál, most látom, hogy elírtam. Szóval 2 tojássárgája és 4 tojásfehérje kell a felfújthoz! A maradék két tojássárgáját pedig akár le is fagyaszthatod! SZép napot!
ekrissz
kedves Bmancur, szeretnem kerni a segitsed, mert nem teljesen vilagos, h vegulis mennyi tojasra is van szukseg es milyen elosztasban... ?! :$

Hasonló Receptek

Magazin