Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Menjünk indiaiba!

Egy ilyen felhívásnak kár ellenállni. Hiszen kevés jobb dolog van, mint ebédre vagy vacsorára egy kiadós indiai ételsor. Feltéve, ha tudjuk, hogy mire is számítsunk.

Az angolokkal ellentétben nekünk nem képezte és nem is képezi a mindennapi életünk részét az indiai konyha, így kissé bizalmatlanul méregetjük az általában barátságos színekkel és csodás illatokkal csalogató indiai éttermeket.

Mit igyunk?

Érdemes valamilyen innivalóval kezdeni a ráhangolódást. Egy jó lassi tökéletes bevezető az előételhez. A lassi egy olyan tejjel vagy vízzel hígított joghurtos ital, amiből sós és édes verzió is készül. A sós lassit általában egy kevés pörkölt köménnyel szokták ízesíteni, az édes lassikat pedig a cukor mellett valamilyen gyümölcslével vagy gyümölcsvelővel gazdagítják. A legismertebb édes lassi a mangós, de készítenek rózsavízzel, eperrel ízesített lassit is.

Ha nem vágyunk ilyen sűrű italra, érdemes egy jó teát inni. A Masala Chai egy fűszerekkel gazdagított, tejjel felöntött tea, ami Indiában nagyon népszerű, nem véletlenül. A fekete teához (pl. Assam) egy kevés cukrot vagy mézet adnak, majd zsíros tejjel gazdagítják, végezetül kardamommal, ánizzsal, gyömbérrel, borssal és szegfűszeggel ízesítik.

Mi legyen az előétel?

Levesért ne indiai étteremben menjünk, viszont előétel gyanánt próbáljunk ki valamilyen pakorát, samosát vagy egy tál lencse curryt. A pakorához csicseriborsóliszt kell, egy kis fűszer a liszthez, meg az, amit szeretnénk kirántani. Egy kis krumpli, karfiol, friss sajt… A pakorához általában valamilyen chutney-t, azaz mártást kínálnak. Klasszikus a mentás, korianderes mártás.

A samosa is remek indítása az estének. Az általában félhold alakú töltött tésztabatyuk tölteléke lehet zöldséges, de lehet benne friss házi sajt (paneer), illetve darált húsos vagy halas töltelékkel is készítenek ilyen falatkákat. A mentás-korianderes mártás ezekhez a falatokhoz is remek kísérő, de mangószósszal is tálalható.

Aztán ott van még a daal vagy dahl. A daal hindiül lencsét jelent, és a fekete-, vörös- vagy zöldlencséből remek currys egytálétel készülhet. Ehhez a fogáshoz érdemes kérni egy kevés naant, vagy valamilyen más tipikus indiai kenyérfélét.

Mi legyen a főétel?

A főételnél kezd el mindenki rettegni a híres-hírhedt erős, csípős ételektől. A legtöbb indiai étteremben a vendég kérésének megfelelően készítik el az adott ételt, illetve - ha rákérdezünk - biztosan meg tudják mondani, hogy melyik ételük ajánlott haladó lángvetőknek, és mi az, ami egyáltalán nem erős.

Az indiai konyha kedvez a vegetáriánusoknak. Nagyon sokféle egytálétel készül zöldségekből.

Húsból alapvetően bárányt, kecskét és csirkét szoktak használni. A legtöbb pesti étterem követi azt az elvet, hogy a húsos egytálételeiket elkészítik majd'' mindegyik húsféléből, plusz egy-egy specialitást is készítenek az adott húsokból.

A szaftos ételek közül általában az alábbiak szoktak az étlapokon szerepelni:

Tikka masala: krémes, paradicsom alapú szósz. Leggyakrabban csirkéből készítik.

Vindaloo: ez a goai specialitás meghódította az angolszász világot és a Goát egykor uraló portugálok konyháját is. A pirospaprikával, garam masala fűszerekkel gazdagított ragut gyakran savanyítják egy kicsit.

Korma: általában lágyabb ízvilág jellemzi, van, ahol kókusszal gazdagítják, vagy alapból kókusztejjel készítik a szószt, de sokszor kerül bele kesudió is. Jellemzően bárányból vagy csirkéből készül.

A rizses egytálételeik közül talán a leggyakrabban a Biryani-val találkozunk, ami tulajdonképpen egy fűszeres, zöldséges rizses hús, aminek rengeteg válfaja létezik. A borsó és a bab mellett a fűszerfronton koriander, kardamom, fahéj, fokhagyma, hagyma, mentalevél és gyömbér ízesíti. Készülhet kecskéből, csirkéből, sertésből, bárányból vagy akár halból is.

Ha nem szeretnénk fűszeres, szaftos húst, és a rizses egytálételre sem vágyunk, akkor érdemes kipróbálni a tandoori csirkét, ami joghurtban pácolt fűszeres csirkedarabokat takar, amit a faszenes tüzelésű tandoorban sütnek meg.

Kicsit a curryről meg a tandoorról

Mi is az a curry?

Használjuk, de tudjuk-e, hogy mi van benne? A curry egy fűszermixtúra, ami szintén az „ahány ház, annyi szokás” elvén működik, ergo mindenki más-más arányokra esküszik, az összetevők is változnak, egyrészt a tájegység konyhájának, másrészt a fűszerezni kívánt ételeknek köszönhetően.

Mi van a curry-ben? Fehérbors, koriandermag, köménymag, görögszéna mag, szerecsendió, kapormag, szerecsendió-virág, fahéj, pirospaprika, só, feketebors, chili, mustármag, kardamommag, ánizs, szegfűszeg, kurkuma, szenna, csicseriborsó, curry levél, gyömbér, fokhagyma

Mi is az a tandoor?

A tandoor egy Ázsiában igen elterjedt kemence. Törökországtól Bangladesig főznek, sütnek benne. A közel 500 fokra felfűthető, faszénnel üzemelő kemencében készül a tandoori csirke, a chicken tikka, illetve a kenyerek közül a naan és a roti.

Mi legyen a köret?

A szaftos ételek mellé érdemes rizst vagy valamilyen indiai kenyeret kérni. A rizsből is elég sokféle létezik. Eleve ott van a basmati rizs, ami hosszú szemű, illatos és jóízű, de nagyon mutatós köret a sáfránnyal festett pulao rizs is. A rizst gyakran fűszerezik. Köménnyel, citromhéjjal, korianderrel, curryvel vagy más fűszerrel, illetve zöldségekkel is szokták gazdagítani, például sárgarépával, hagymával.

Az előételek között szereplő pakora szintén nagyon jó köret. De ha tehetjük, akkor próbáljuk ki a kenyereket: a chapatit, a poorit, a parathat és a tandoorban sütött kovászos naant.

Egy kis desszertet?

Ahogy a levesek nem tartoznak az indiai konyha erősségei közé, úgy a desszertek ízvilága, állaga is eltér az általunk megszokottól. Jóval édesebbek a mi desszertjeinknél, de érdemes kipróbálni közülük néhányat.

Burfi: Ezt a karamellaszerű édességet sokszor gazdagítják magvakkal (kesudió, pisztácia), színezik különböző fűszerekkel, ízesítik gyümölcsökkel, zöldségekkel (mangó, kókusz, sárgarépa), és számunkra nagyon furcsa, de gyakran borítják ehető ezüstlapokkal.

Gulab Jamun: Ez az édesség egy olyan tésztagolyó, amit rózsavízzel ízesített cukorszirupba áztatnak, és a tészta közepén általában valamilyen mag, mondjuk mandula vagy pisztácia pihen.

Kulfi: Ez egyfajta fagylalt. Tojás nélkül, tejből főzik, és kukoricaliszttel sűrítik. Kedvelt ízei a mangó és a pisztácia.

Ras malaai: kardamommal, pisztáciával ízesített túró.

Ezek is érdekelhetnek

Friss