Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Melyik diéta egészséges, melyik káros? Utánajártunk!

default user icon
MME
Kipróbáltál megannyi fogyókúrás módszert, mégsem fogytál? Meglehet, hogy hiányzott a te személyedre, egészségi állapotodhoz igazított vonal, amely szenvedés nélkül fogyáshoz vezet. Most három divatos diétát vettünk górcső alá, hogy segítsen a diéta-típus választásában.
A mediterrán módszer

Ez a típusú étrend elsősorban Görög-, Spanyol és Olaszországban „őshonos”, de pozitívumai miatt máshol is elterjedt. Tudományos kutatások szerint azoknál, akik a mediterrán életmódot követik, jóval alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek megjelenése, mint a más vidékeken élők körében. Az étrendben szereplő táplálékok antioxidáns-tartalma jelentős, ezáltal segíthet csökkenteni a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

Mediterrán étrendben mindennaposak ezek az ételek:
- Halak, tenger gyümölcsei, zsírszegény húsok, tojás, valamint tej, joghurt, kefir, sajtok, melyek az egészséges fehérjéket, vasat biztosítják szervezetünk számára.
- Durumlisztből készült kenyerek, péksütemények, tészták, illetve a rizs és más gabonafélék.
-A lencse különféle változatai (barna, vörös), valamint a zöldbab.
-A zöldségek közül jellemzően a paradicsom, a cékla, a brokkoli, a karfiol, az articsóka, a répa, a cikória, a saláta- és hagymafélék, a paprika.
-A gyümölcsök közül a narancs, az eper, a málna, a citrom, a mandarin, a grépfrút, a szőlő, a barack.

Olvass tovább a mediterrán diétáról >>>

VÉLEMÉNY a mediterrán diétáról:
A gabonafélék, a hüvelyesek, a zöldségek és a gyümölcsök rosttartalmuknál fogva segítenek elkerülni az elhízást: megakadályozzák az energiát adó tápanyagok gyors felszívódását, így elkerülhető a túlevés, ezáltal pedig az elhízás, és az abból adódó problémák kialakulása. A zsírok közül a mértékkel használt olívaolajjal, és az omega 3-s zsírsavakban gazdag halak fogyasztásával elkerülhetjük a felesleges koleszterinbevitel okozta betegségeket. Aki szereti a halakat, és meg tudja oldani mindennapi fogyasztásukat, annak ez a megfelelő és hatásos módszer.

Kolléganőnk csodás fogyásának történetet itt olvashatod el >>>

A 90 napos módszer

Mindennap más-más tápanyanyagot kell fogyasztani. A sorrend a következő: fehérjenap (tejtermékek, húsok, tojás), keményítőnap (zöldségek), szénhidrátnap (gabonafélék, kenyér, tészta, rizs), gyümölcsnap. Havonta egy alkalommal pedig víznap. Értékelés: az egyes napok között jelentős energia- és tápanyageltérés van, így a módszer esetleg megterhelő lehet a szervezet számára.

VÉLEMÉNY a 90 napos diétáról:
Ebben az esetben a fogyást elsősorban a tápanyaghiány okozza, ezért hosszú távú alkalmazása kifejezetten káros lehet a szervezetre, ráadásul szenvedés jelent a mindennapokban ennek a diétatípusnak az alkalmazása.

A vércsoportdiéta

Meglehet, hogy egy téves megközelítésen alapul, amelyet máig sem igazoltak. Az étrend a számos táplálékban megtalálható lektinek hatásán alapul, amelyek a diéta „kitalálója” szerint a vércsoporttól függően gyakorolnak káros hatást az emberi szervezetre. Vércsoportok szerint határozza meg, ki mit ehet, és mit kell kerülnie. 
A vércsoport: Számukra vegetáriánus étrend ajánlott. Ám ennek szakszerűtlen összeállítása vas-, cink-, B12-vitamin, illetve az esszenciális aminosavak hiányát okozhatja.
B vércsoportNagy mennyiségű hús, hal és tojás fogyasztása ajánlott. Ez szakember útmutatása nélkül hozzájárulhat egyes vesebetegségek és a köszvény kialakulásához.
AB vércsoport: Őket a módszer szerint kevés gyomorsav és gyengébb immunrendszer jellemzi. A számukra ajánlott szemivegetáriánus étrend azonban megfelelő ellenőrzés nélkül szintén tápanyaghiányhoz vezethet!
0 vércsoport: Annyiszor ehetnek húst, ahányszor kívánják. Azonban a túlzott húsevés összefüggésben állhat bizonyos daganatok, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával.

A leggyakoribb fogyókúrás kifogás >>>

VÉLEMÉNY a vércsoportdiétáról:
A táplálkozási szakemberek közül sokan úgy vélik, a vércsoport-diéta egyes vonatkozásai szemben állnak a jelenlegi táplálkozás-egészségügyi ismeretekkel, elvekkel. Egyoldalú étrendet javasol, amely különböző hiányállapotok kialakulását okozhatja.

Biztos fogyás egészségesen dietetikusunkkal >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss