Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Melengető téli italok

A téli világ, a hideg magukkal hozzák a forró italok idejét. Hiszen ki ne szeretné magát felmelegíteni egy bögre gőzölgő finomsággal, ki ne szeretné, ha egy jó kirándulás vagy síelés végén a menedékházban vagy otthon meleg italra fonódhatnának átfagyott ujjai?

A téli meleg italkínálat skálája elég széles. Az ezerféle tea mellett ott a kakaó, a forró csokoládé, a kávé és annak különleges változatai, a különféle forralt borok és ciderek, a puncs és a nálunk nem túl ismert eggnog is.

A téli italok jellegzetes vonása, hogy az édességekben megtalálható - jellemzően karácsonykor használt - fűszerekkel szokás őket ízesíteni. A szegfűszeg, fahéj, kardamom, gyömbér, citrom- és narancshéj mellett, a vanília, szerecsendió, szegfűbors az, amivel ezek az italok ellenállhatatlan ízre és illatra tesznek szert.

A forró italok viszonylag kevés ráfordítással elkészíthetők. Igaz, jó alapanyagokra van szükség, de cserébe nagyon hamar elkészülnek és biztos, hogy osztatlan sikert aratnak. A téli időszaknak és az átfagyott csontoknak köszönhetően a legtöbb téli ital tartalmaz valamilyen alkoholt, ám ezek kihagyásával is lehet a sofőrök és a gyerekek számára ízben az eredetivel szinte azonos nedűt előállítani.

A forralt bor, a forró cider és a különféle ízesített teák képviselik a téli italok első nagy csoportját. Ezek az italok általában azonos - vagy igen hasonló - fűszerezéssel készülnek. A klasszikus forralt borba ugyan nem kerülnek gyümölcsök, de érdemes egy kevés almát, mazsolát vagy más aszalt gyümölcsöt tenni a borhoz, ami nem csak ízét, hanem cukortartalmának egy részét is az italnak adja, amellett nagyon kellemes időtöltés a bögre aljáról kipecázni az italt magába gyűjtött puha gyümölcsdarabokat.

A forralt bor/cider alapú italokba az alkoholtartalom extra hozzávalókkal növelhető. Az angolok által igen kedvelt puncshoz a rum dukál, ami az angol karácsonyi partik elmaradhatatlan sztárja. Másik nagy szigetországi kedvenc az eggnog, ami krémesen selymes és lágy, miközben alattomos mód juttatja a szervezetünkbe a benne rejlő alkoholt. A tej és tojás alapokon nyugvó ital szintén rummal gazdagítva, szerecsendióval lelhető fel a leggyakrabban, de itt is igen sok variáció létezik, mind a benne foglalt alkohol milyenségét, mind a fűszereket figyelembe véve. Az eggnog sokban emlékeztet a magyar karácsonyi asztalokon is egyre gyakrabban helyt kapó borkrémlevesre.

A tartalmasabb, vastagabb téli italok sztárja azonban minden kétséget kizáróan a forró csokoládé. Az olvasztott csokoládéval készült, tejjel, tejszínnel összeforralt, fűszerezett ital nem csak melenget, hanem olyan mennyiségű kalóriával lát el, hogy ezután akár fél napig is bírjuk a gyerekkel nehezített szánkó húzását vagy a karácsonyi vásárokban való talpalást.

A csokoládék esetében is nagyon sok múlik az alapanyagokon. A boltokban kapható italporok íze és állaga köszönőviszonyban sincs azzal, amilyen egy házilag készített forró csokoládé. A minőségi csokoládékból választhatunk fehéret, vagy dolgozhatunk tej- illetve éttáblával, illetve szerezhetünk különféle ízesítésű csokoládéchipseket, amelyek könnyedén felolvadnak a felforrósított tejszínes tejben. Az édesítésnél érdemes kóstolni, hiszen az fehércsokoládé valószínűleg nem igényel plusz édességet, míg az étcsokoládét jó kiegészíteni egy kevés nádcukorral.

A forró csokoládé - felnőttek részére - egy kis likőrrel is megbolondítható. A csokoládénak jól áll a narancslikőr, de egy kevés krémlikőrrel is fokozható az ital selymessége. Ezeket az alkoholokat a csokoládé tűzről való levétele után tegyük az italhoz és mindig mértékkel, mert az első pillanatban nem mindig érezni mennyire fog „ütni” a benne lévő alkohol, ha egy egész bögrényit elszopogattunk már.

Az elkészült csokoládét, - vagy a kevésbé gazdag italra vágyóknak készült – kakaót megkoronázhatjuk vaníliás tejszínhabbal vagy beledobálhatunk néhány marshallowt is, ami végképp energiabombává változtatja az italunkat, viszont az is igaz, hogy a sok úszó habszigetecskével ellenállhatatlanul vonzóvá is varázsolja.

A csokoládén kívül a kávét is variálhatjuk, ünnepi jelleget kölcsönözhetünk neki. A boltokban kapható mindenízű szirupokkal pillanatok alatt készíthetünk mézeskalácsos, fahéjas, pörköltmogyorós kávét, de ha időnk engedi, akkor magunk is fűszerezhetjük a kávét, adhatunk hozzá alkoholt, tejszínt, koronázhatjuk tejszínhabbal vagy tejhabbal, dekorálhatjuk karamellizált cukorral vagy fűszerekkel.

Forró cider

Hozzávalók:
1 liter cider
1 liter jó minőségű almalé
4-5 szegfűszeg
4-5 szegfűbors
4-5 egész kardamom
1 rúd fahéj
2 dl Calvados, vagy más almalikőr illetve pálinka

Elkészítés: A cidert és a gyümölcslevet összeöntöm, hozzáadom a fűszerlabdába csomagolt fűszereket, majd lassan, közepes lángon hagyom főni. Fél óra után kiveszem a fűszerlabdát, majd a tűzről lehúzott italba öntöm a calvadost. Alaposan elkeverem és előre melegített bögrékben kínálom. Almadarabokat is érdemes belefőzni, ha lehet többféle almából.

Rumpuncs

Hozzávalók:
0,5 l elkészített fekete tea
0,5 l vörösbor
0,5 l rum
40 dkg nádcukor
1 citrom leve
1 narancs leve

Elkészítés: A bort, a rumot és a teát egy nagyobb lábasban összeöntöm, majd hozzáadom a citrusok levét elkezdem melegíteni. Egészen addig melegítem, amíg a cukor el nem olvad. Ezután melegített poharakban kínálom.

További forró italok receptje összegyűjtve >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss