Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Melegszendvicskrém-teszt: sosem találnád ki, melyik a legfinomabb!

A melegszendvicsek csillaga talán kicsit leáldozóban van, lehet, hogy szépen lassan ki fognak kopni a boltok polcairól. Végtelen sok variáció – éppen ezért – nincsen belőlük, legnépszerűbb a magyaros, pizzás, provanszi, mexikói és a hamburgeres. Utóbbi típusok felett lehet csak igazán buta fejet vágni, valahogy nem éppen áll össze, hogy milyen lehet egy fix hamburger ízvilága.

A gyártókat figyelembe véve egészen testvériesen osztoznak a piacon, nincsen túlnyomó többségben egyik sem, ha csak egy átlagos diszkont polcait nézzük. Elkészítésük viszonylag egyszerű, meg kell sütni és ízlés szerint sajttal vagy egyébbel kiegészíteni.

A legtöbbnek dobozára ráírták, hogy akár tésztához keverve, szószként is használható, amit kicsit ódzkodva fogadtunk, így maradt a hagyományos kenyér alap. A sajtot a teszt miatt kihagytuk a képletből, csupán natúran faltuk, ahogy van, hogy semmi más ne tudja befolyásolni a remek ízorgiát!

Baroni – Magyaros csípős

A Lidl által prezentált remek, ami azzal emelkedik ki a mezőnyből, hogy a konzerv nyitható fedelére is került egy papír feltét, így nem olyan meztelen. A mezőny pörköltje, ez a legelső gondolat, mely megakadt fejünkben. Sok csípősség nem jut bele, inkább a végén érkezik, de csak egy halvány fuvallat. Cserébe nagyon különleges fűszerek sem érződnek benne, mindössze van egy húsos alapíze. Sertés-baromfi alapanyagból készül, ránézésre a konzervben úgy néz ki, mint egy bő egynapos pörkölt. Kicsi hús, kicsi csípős, ennyi az egész.


Tesco – Provanszi

A legalapabb dizájnú csomagolás, MS Paint 1. óra, és máris kész, sőt kreatívabb nagymamák is jobbat rajzolnak. Ránézésre homogén, sárgaborsó-főzeléknek tűnik. Provanszhoz hozzátartozik a kukorica, ezt szemmel is jól lehet látni – legalábbis a Tesco szerint. Vöröshagyma és paradicsom – ez utóbbi markáns nyomokat nem hagy ránézésre. Sertés alapanyagokból készült. Az illata egy az egyben zakuszka. Egészen krémes az állaga, némi hagyma még érződik benne, de összességében elmondható hogy ízre azt kapjuk, amit illat alapján várunk. Vállalható, ami egészen meglepett minket, de lehet, csak sok volt az előítélet.


LEGJOBB LEKVÁR RECEPTEK >>> 
Házias ízek – Hamburgeres

Igazi hamburgerhez méltóan itt kizárólag marhahússal operálnak – mely szigorúan nem Magyarországról származik, ahogy azt a csomagolás elárulja nekünk. Az illata erősen hagymás. Ránézésre is kikandikálnak a zöldségdarabok, többek között a kukorica. Kukoricás hamburger? Érdekes… Kóstolás után kis csalódás, mert a paradicsomon és hagymán kívül semmi mást nem sikerült felfedezni, nem egy kimondott ízcunami. Kész szerencse, hogy egy valódi hamburger ennél azért komplexebb élményt varázsol a szánkba, különben már rég túlszaporodott volna a marhapopuláció. No persze nem Magyarországon.


Primana – Mexikói melegszendvicskrém

Igazi családi adag, a mezőny legnagyobb kiszerelése: 400 gramm benne a töltelék súlya. Főleg marhahúsból építkezik, de került bele a biztonság kedvéért egy kis baromfibőrke is. Nincs benne tartósítószer, ami egy fél piros pontot már jelent. Nyers állapotban egészen homogén, és a felszíne zselésnek tűnik. Megkeverés után egészen sok kukoricaszem úszik fel a felszínre, ezen kívül más nem nagyon vehető ki a látottak alapján. Kóstolás után kapunk egy jókora sallert, ízre nagyon hagymás, amihez beugrik egy megfoghatatlan mű íz, ami sehogy sem nevezhető finomnak. Mexikóban ezért jönne a kivégzés az biztos.


Snack – Pizzás

Kibontás után a látvány egészen meglepő és étvágygerjesztő, mindazok ellenére, hogy konzervről van szó. Pizzás ízesítésű, ami legalább annyira megfoghatatlan szerintem, akár a hamburgeres. A meglepetés akkor jön, mikor észrevesszük rajta a feliratot, miszerint vegetáriánusok is fogyaszthatják, magyarán nincs benne hús. Itt erősen elgondolkozott a tesztcsapat, hogy mellőzi is, de egyre népesebb az effajta tábor, szóval maradt. Az illata meggyőző, egészen paradicsomos, amihez jön egy lágy zöldséges utórengés. Kóstolás után hirtelen csönd, majd egyértelmű hümmögés és bólogatás lett a csapaton úrrá, ez egészen finom. Karakteres paradicsomos íz, amit egy közepesen vad fűszerezés kísér. Igen, ezt bizony tésztához keverve is el tudjuk képzelni.


Tesco – Mexikói

Egyenesen Svédországból, akár ezt a szlogent is ráírhatnák, mivel egyértelműen a mezőny fő albínó versenyzője, annak ellenére, hogy mexikói mezőnyben indították. A szokásos zöldségkeverék ebben is megtalálható, hús vonalon pedig sertés-baromfi kooperációról van szó. Az illatra olyan, akár egy sárgaborsó-főzelék, hiába titkolták a leírásból, tuti tettek sunyiba bele egy keveset belőle. Ízre nem túl jó, de leginkább ízetlen. Abban az esetben, ha ezzel próbálkoznánk Mexikóban, mint szósz, bizony számoljunk vele, hogy egy 200 kilós bajszos senorita kis játékszere leszünk egy dohos cellában hosszú éveken át.


Globus – Mexikói

Szintén egy igazi albínó jelentkező – nehezen kapcsolható ez össze a mexikói jelleggel ismét. Marhák és sertések együttesen áldozták fel magukat, hogy az asztalunkra kerülhessenek. Illatát a hagyma határozza meg egyértelműen. A szemmel látható kukoricaszemek mellett azért kapunk némi babot is az alkatrészlista alapján. Nem is kellett csalódnunk, visszaköszönt ez alaposan az ízén is. Sőt, ezen kívül még némi hagymát lehetett érezni, de semmi egyebet. Fűszerezésnek nyoma sincsen. Babfőzelék hagymával leginkább, Bud Spencer biztos boldogabb lenne tőle, mint a tesztcsapat.

Legjobb virslis receptek >>>

Spar – Pizzás

A Spar saját márkás termékét sodorta utunkba az élet, méghozzá pizzás kivitelben sikerült elcsípni. Meglepő, de az illatán tisztán felismerhető a pizzás jelleg. Összetevőit tekintve kapunk 14% marhát, emellé 21% paradicsompürét és még 14% sertést is. Emellett klasszikus olaszos, pizzaközeli fűszereket, mint oregánó vagy bazsalikom. Egészen szemrevaló az összetétel. Ránézésre egyébként egy chilis babra hasonlít inkább. A hús nem dominál benne, ízre pedig leginkább a Fornetti különböző pizzás látványtermékeire hasonlít. Nem rossz, de egy kicsit több húsos jelleget még elbírna.


Tesco – Hamburgeres

Olyan szép világoskék a csomagolása, mintha egy halkonzerv ugrott volna a kosarunkba. Természetesen már meg sem lepődünk, hogy ez esetben is vállalják a 100% elégedettségi garanciát. Színre erős narancssárgás hatás figyelhető meg, és száraznak tűnik, nem annyira nedves, mint legtöbb társa. Igazi különlegesség is rejtőzik benne nyomokban, ez pedig a cukkini. Klasszikus hamburger-alapanyag ez, mondani sem kell, na persze. A sokadik hamburgeres jelentkező, és őszintén bevallva a stáb tagjainak még nem sikerült meghatározni, hogy milyen is a hamburger ízű melegszendvicskrém, vagy miben különbözik társaitól. Egy kevéske húsos íz, ennél azért több kellene, hogy ne az ízetlen jelző jusson elsőre eszünkbe, és másodikra sem.


CBA – Hamburgeres

Az egyszerű csomagolás egy egészen puha, sok folyadékot magában hordozó masszát rejt magában. Felbontás után egy érdekesen sárgás közeg fogad, melynek illata hagyma és paprika vegyesét hozza, kicsit olyan mintha lecsó lenne. A leírásban ismét egy laza cukkini felirat, egyre gyanúsabb, hogy rosszul ismerjük mi ezt a burger dolgot. Marhahúsból egészen 8%-ig fajultak a laborban. Szokásos zöldségdara ebben is van, na meg persze a kukorica. Ízre ismét vakvágányra futottunk, ennek szinte semmi íze, egy nagyon kevés húskrémre hajazó vonal, de ennyi. A végén van egy szolid édeskés hatás, ami szintén nem a legjobb, amit el tudunk magunknak képzelni egy szendvicsre szerelve.


Fejedelmi ízek – Magyaros

Határozott magabiztossággal sikerült a brand keresztelőt megtartani, fejedelmi ízek és egy konzerv, nos, ez kissé fura, de ám legyen. A leírásban a legnagyobb érdekességet a füstölt kolbász jelenléte okozza, melyből nem kevesebb, mint 10% is van benne. Ugyanennyi sertés is lakozik benne, húsbőség van itt kérem. Felbontás után aztán jön az igazi meglepetés. Ennek a felszínére kiült egy megfoghatatlan állagú anyag, ami kissé zselés és részben áttetsző, ideje hívni Fox Muldert! Illatra tovább halványul a fejedelmi csillag fénye, nem túl kellemes, finoman fogalmazva. Kóstolásnál a sok húsból leginkább semmit nem érezni, viszont cserébe kifejezetten csípős lett a magyaros krém, amit mellesleg Romániában gyártottak. Csípős és semmi íz, tömören ennyit tud.

Legjobb joghurtos receptek >>>

Ítélet

Komoly meglepetéseket okozott a teszt. Annak ellenére, hogy a Tesco Provanszi verziója a legrondább csomagolás szempontjából, az egyik legjobb lett. Ízre és illatra is egészen meggyőző, a lényeg, hogy nem mindent kell temetni, ami kicsit aluldizájnolt csomagolásban érkezik.

A másik ébresztő pofont pont a húsmentes Snack okozta, az egyetlen a mezőnyben, melyet valóban el tudunk úgy képzelni, hogy ráborítunk egy tál frissen főtt tésztára és elfogyasztjuk. Paradicsomos és fűszeres jellege sok alsókategóriás tésztás helyen győzhetne akár.

A hamburgeres vonalnál a receptet gyanúsan Marika nénitől nyúlhatták, ilyen retro elemekkel, mint a kukorica vagy éppen a borsó, manapság kevesen építenek burgert. Továbbra sincsen meg, hogy milyen lehet a hamburgeres ízvilág, de reméljük, nem ilyen.

A mexikói front nagyon gyatrán muzsikált, sokkal többet reméltünk tőlük. Egészen ízetlenek, maximum némi húskrémre hajazó eredményt voltak képesek felmutatni. A kukorica és bab hasonló párosításából többet is ki lehet hozni talán. Csípősség nulla leginkább, pedig a név kötelezné az ilyeneket.

Magyarosban sokat nem sikerült lőni, viszont az egómentes Fejedelmi Ízek terméke egészen vadul csípett. Ízben itt sem szabad várni a csodát, de legalább kicsit meglihegteti az embert.

Ezek is érdekelhetnek

Friss