Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Melegítő fűszerek, ételek, italok

Amikor hideg van és hull a hó, nem csak Micimackó fázik. Persze rétegesen és melegen öltözünk, sapka, sál és kesztyű is mindig van nálunk, mégis sokszor fázunk. Segíthetünk viszont fűszerekkel, ételekkel is a melegítésben!

Vannak, akiknek mindig hideg kezük-lábuk, az orruk hamar kipirul a hidegtől: nem igazán keringenek jól az energiák a szervezetükben, vagy egyszerűen nem elég jó a vérkeringésük. Ezen mindenek előtt testmozgással segíthetünk, ami nem csak a sportolás idejére segíti a keringést, hanem tartósan segít. És bevethetjük a melegítő hatású ételeket, fűszereket is.

Egyre ismertebb az a tény, hogy vannak hűsítő és melegítő hatású ételek, italok és fűszerek. Érdemes egy kicsit megismerni őket, akár tesztelgetni is a hatásukat, hogy saját tapasztalataink alapján eldönthessük, nekünk melyik válik be leginkább, milyen ízeket tudunk legjobban beilleszteni ízlésvilágunkba, menüinkbe.

Melegítő ételek

A húsok közül a vörös húsok melegítenek, mint a marha, a bárány, a sertés, a vadhúsok, és ide tartozik a kacsa is. Érdemes olajos magvakat is fogyasztani a melegítő hatás kedvéért, ajánljuk a diót, a mogyoróféléket, de ide tartozik a gesztenye is. Zöldségek közül a cékla, a káposzta, a sütőtök és a hagyma javallott elsősorban, de a hüvelyesek – a bab, a lencse – is ide tartoznak. A gabonaféléknél inkább a fűszerezéssel tudjuk elérni a melegítő hatást, mert ezek önmagukban semlegesek.

Melegítő fűszerek

Fahéj, ánizs, csillagánizs, kardamom, curry, chili, pirospaprika, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió, feketeborskurkuma, fokhagyma – ezek a legmelegítőbb fűszereink, amelyek nagy részét használjuk is a téli ételekbe és italokba, anélkül, hogy tudnánk melegítő hatásukról, gondoljunk a forralt borra vagy a mézeskalácsra, gazdag egytálételeinkre.

Melegítő italok

A forró tea már önmagában melegít, de ha a fenti fűszerekkel ízesítjük, hatását felerősíthetjük. Forralt bor esetében nem csak a fűszerek és a hőfok, de az alkohol melegítő hatása is érvényesül. A forró teát is gazdagíthatjuk kevés rummal, ha szeretnénk fokozni hatékonyságát. Mértékkel fogyasztva persze…

Melegítő eljárások

Talán nem meglepő, hogy a pörkölt, sütött, párolt, pirított ételek melegítő hatásúak. A nyers és hideg ételek ezzel szemben inkább hűsítőek. Már maga a forró gőz vagy a duruzsoló sütő is melegít, de az ételek hatása is melegítő.

Ami kerülendő

Hideg időben nem ajánlott a déli gyümölcsök fogyasztása, ezek hűsítő hatásúak, gondoljunk csak arra, hogy származási helyükön épp ez a feladatuk. Ez persze nem jelenti azt, hogy mondjuk le a citrusokról vagy az ananászról, de ezt inkább olyankor fogyasszuk, amikor nem indulunk neki a szélfútta utaknak, vagy próbáljuk ellensúlyozni fűszerekkel hűtő hatásukat.

A tejtermékek is inkább hűsítő hatásúak, gondoljunk itt elsősorban a joghurtra és a kefirre, a zsírosabb tejszín vagy a különféle sajtok már melegítőbb hatással vannak a szervezetünkre, főleg, ha fűszeres ételekbe komponáljuk.

Érdemes ilyenkor kerülni a hűtő hatású fűszereket is. Tipikusan ilyen a menta, a citromfű, a koriander és az édeskömény.

Téli ételek >>>

Melegítő krémlevesek >>>

Forró italok télire >>>

Melengető téli italok >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss