Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Muffinba, pitébe, rétesbe: a szőlő minden desszertet feldob

Az ősz legmeghatározóbb gyümölcse a szőlő. A kisebb-nagyobb édesebb-savanyúbb választékban könnyen megtalálhatjuk a nekünk megfelelőt, amivel számtalan süteményt készíthetünk. A szőlőt a héja és a magjai miatt ritkábban használják süteményekhez, de ha nem otellóból dolgozunk, hanem valamilyen vékonyabb héjú, magtalan vagy alig magos fajtával, akkor nagyon klassz szőlős finomságokat készíthetünk.

Kezdőknek is: az elronthatatlan és gyors muffin

A szőlős desszertek legegyszerűbb fajtája a muffin vagy a nyári meggyszezonból jól ismert –szintén kevert tésztájú – bedobós sütemény. Ezeket a süteményeket könnyű összeállítani, a sütőpornak hála szinte biztos a siker, így a kezdő háziasszonyoknak is adu ász lehet a szőlővel gazdagított muffin vagy kevert piskóta. A szőlő ízvilágának megfelelően maga a sütemény tésztája is ízesíthető, egy kevés vanília vagy fahéj jól áll a fehér szőlőnek, míg a vörösebb fürtökhöz csokoládés, szegfűszeggel, gyömbérrel ízesített, teltebb hangulatú tésztát készíthetünk.

Szőlős sütemény>>>
Muskotályos-szőlős pite>>>

Klasszikus pite az ősz gyümölcseivel

Pitéket is készíthetünk szőlővel, itt érdemes az ősz más gyümölcseivel kombinálni a szőlőt, a kásásabb, tartalmasabb almával és körtével jó állagú tölteléket ad a szőlő szinte bármilyen pitében.

Savanyú a szőlő? 

Ugyancsak ilyen társításban érdemes rétesbe is tölteni. A friss szőlő keverhető még mazsolával vagy más aszalt gyümölccsel is. Ez főleg abban az esetben jó választás, ha a beszerzett szőlő mégsem annyira édes, mint reméltük. Az aszalványok megadják a kellő édességet, napérlelte ízük jól kiegészíti a friss szőlőt.


A trendi pohárkrém

A szőlő különféle pohárkrémekhez is kitűnő. A friss, roppanós, de lédús szemekkel bármilyen pohárkrém vagy tányérdesszert könnyedén feldobható. Nagyon mutatós és finom lehet, ha három-négy különféle ízű, színű, formájú szőlőfajtából állítjuk össze a gyümölcsréteget. A gyümölcsök közé kerülhet tejszínhab, borhabkrém vagy ízesített sajtkrém, például mascarpone. A tésztaréteget akár ki is hagyhatjuk, helyette szórhatunk a pohárba egy kevés zúzott amaretti kekszet, tört csonthéjast, de ha szeretnénk - akkor a tiramisu vonalán indulva - babapiskóta is kerülhet a pohárba.

Ezek is érdekelhetnek