Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mehet a levesbe

default user icon
MME
Dzsafi barátom és blogtársam a közelmúltban azt taglalta blogunkban, hogy mi, magyarok nagy leveskanalazók vagyunk. Igazsága vagyon! Eszünk mi mindenféle levest: hétköznap, munkában gyorsat, hétvégén pedig a levesek non plusz ultráját, a zöldségekkel, halakkal, húsokkal variált gazdag házi levest.

Régi mondás silányabb dolgokra, hogy mehet a levesbe, vagy mehet a lecsóba. Azt, hogy mi mehet a lecsóba, valamikor rég, a Mindmegette galaxisának  a Pasik a konyhában világának első fejezetében már részletesen taglaltuk lecsóvita című epizódunkban. Érdemes felidézni, lassan készülhet az első lecsó!

Most nézzük meg azt, hogy mi mehet a levesbe! Mielőtt olvasatlanul visszalépnétek, tisztázzuk: nem a levesbe való húsféléket, jobbnál jobb zöldségeket sorolnám fel mai szösszenetemben, hanem a levesbetétek világába kukkantunk be.

Mik lehetnek levesbetétek?

A levesbetétekkel színesebbé, változatosabbá és táplálóbbá tehetjük leveseinket. Egyes levesbetéteket közvetlenül a levesbe főzünk, például a csipetkét és a galuskát, másokat külön főzünk ki, és csak közvetlenül a tálalás előtt tesszük a levesbe – levestészták, daragaluska, májgaluska -, de vannak olyan levesbetétek is, amelyeket külön tálalunk a leveshez, hogy mindenki tetszése szerint vegyen belőle, ilyen például a pirított zsemlekocka.

A levesbetétként használt gyúrt tészták - finommetélt, kiskocka, eperlevél stb. - és a csipetke, galuska készítéséhez mindig csak annyi lisztet használjunk, amennyit a tojás felvesz, vizet ne tegyünk a gyúráshoz, így a tészta nem fog elázni a levesben. A készen vett levestészták közül a 8 tojásos megjelölésű az, amely csak tojással, víz nélkül készült.

Tájegységenként, népcsoportonként, sőt családonként is vannak egyedi, egyéni levesbetétek. A különféle levesbe adott főtt tészták (cérnametélt, csigatészta, csipetke és társaik), de a daragaluska, májgombóc is mindenki számára jó ismerős, aki életében egy-két levest már összedobott konyhájában. Most nem ezekről, hanem az egyediekről szólok.

Gölödin

Engedtessék meg nekem, hogy sokadszor emlegetett Nagymamám emlékével hozakodjam elő ismét. Ő készített sokszor levesbetétként gölödint, imádta az egész család, és én ma is így vagyok vele. Van a recepttárakban gölödinleves, ahol ehhez a krumplis gombóchoz készítik magát a levest, de Nagyi nem így tette! Nála a gölödin igazi levesbetét volt, nem is akármelyik levesé, hanem a tartalmas, füstölt húsos (általában csülkös) és füstölt kolbászos bablevesé.

Hozzávalók: 2-3 szem nagyobb rózsaburgonya, 1-2 tojás, liszt (amennyit felvesz), só, frissen őrölt bors, őrölt szerecsendió
Elkészítése: A burgonyákat alaposan megmosom, sós vízben, hajában megfőzöm, ha puha, leszűröm, hideg vízben lehűtöm, meghámozom, krumplinyomón áttöröm egy keverőtálba. Hozzáadom a tojásokat, sózom, borsozom, szerecsendióval fűszerezem. Annyi liszttel dolgozom össze, amennyit felvesz, vizes kézzel tojás nagyságú gombócokat formázok belőle, amit a kész bablevesben addig főzök, amíg fel nem jön a tetejére.
Azonnal tálalom. (Ami nem fogy el a gombócokból, kiszedem egy jénaiba, fóliával lefedve hűtőben tartom, amíg a maradék bablevesből melegítve újra eszünk.)
Megjegyzés: A bableves nálunk, gondolom másoknál is, nem egynapi étel. Melegítve akár még kétszer is tányérba kerül. Ilyenkor annyit melegítünk, amennyi elfogy, nem mikróban, hanem kisfazékba kiszedve, és abban persze benne melegednek a gölödingombócok is.

Sajtgombóc

Hozzávalók: 1 evőkanál kefir, 1 tojás, 5 dkg reszelt trappista sajt, 2 evőkanál búzadara, majoránna, 1 csokor petrezselyemzöld, só
Elkészítés: A kefirrel a tojást habosra felverem, belekeverem a búzadarát és a reszelt sajtot, az apróra vágott petrezselyemzöldet, sózom, majoránnával ízesítem, pár percig állni hagyom.
A sajtos masszából vizes kézzel diónyi gombócokat formázok, ezeket a forrásban lévő levesbe dobom, addig főzöm, míg feljönnek a tetejére.
Tipp: Erőlevesbe, zöldséges, gombás levesekbe, de krémlevesekbe is ajánlom, nálunk a tárkonyos csirkeraguleves kedvelt betétje.

Hagymagombóc

Hozzávalók: 1 fej hagyma, 1 tojás, 1-2 evőkanál tejföl, búzadara, só
Elkészítése: A tojást habosra felverem a tejföllel, majd összekeverem búzadarával és a nagyon apróra vágott hagymával, megsózom, és hagyom állni 10 percig. A hagymás masszából nedves kézzel kis diónyi gombócokat formázok, és a levesbe teszem. Kis lángon forralom, míg megpuhul.

Palacsinta, mint levesbetét

Hozzávalók: 2 tojás, 15 dkg liszt, 1 dl pilseni jellegű sör, csipet só, olaj a sütéshez
Elkészítése: A tojásokat felverem, beleadom a lisztet, a csipet sót és a sört. Alaposan összedolgozom, a rendesnél hígabb palacsintatésztát keverek. A palacsintasütőben a megszokottnál kissé vastagabb, sültebb palacsintákat sütök, hagyom őket pihenni, hűsöljenek kicsit, én is azt teszem, némi sör segítségével.
A kihűlt palacsintákat felgöngyölöm, vékonyra metélem, a forró levesbe adva tálalom.

Hamis májgombóc – hajdinagombóc

Hozzávalók: 15 dkg hajdinadara, 10 dkg füstölt szalonna, 1 kis fej hagyma, 1 tojás, só, bors, majoránna
Elkészítése: A füstölt szalonnát apróra felkockázom, a hagymát is apróra vágom. Serpenyőben a szalonnát kiolvasztom, rádobom a hagymát, összedinsztelem, ha kész, hagyom hűlni. A langyos hagymás szalonnámhoz adom a tojást, a hajdinadarát, sózom, borsozom, majoránnával fűszerezem, kézzel összedolgozom. Diónyi gombócokat formázok, a forrásban lévő levesbe adom, készre főzöm.

Májas lepény

Hozzávalók: 20 dkg csirkemáj, 2 db tojás, 4-5 szál petrezselyem zöld, 1 evőkanál libazsír, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál liszt, só, frissen őrölt bors
Elkészítés: A csirkemájat a libazsíron megsütöm, villával áttöröm. Közben a tojásokat kettéválasztom, a petrezselyemzöldet apróra vágom. Az áttört májhoz adom a tojások sárgáját, az apróra vágott petrezselyemzöldet, sózom, borsozom, összedolgozom. A tojásfehérjéket csipet sóval kemény habbá verem, majd óvatosan a májas masszámba keverem.
Ujjhegynyi libazsírral kikenek egy tűzálló tálat, megszórom a liszttel, majd beleadagolom a májas masszámat, közepes tűzön megsütöm. Kiborítom a sütőtálból, felkockázom, így adom a levesbe.

Velős pogácsa

Hozzávalók: 15 dkg sertésvelő, 2 db tojás, 2 evőkanál vaj, 10 dkg liszt, 2 evőkanál tejföl, só, bors, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez
Elkészítése: A velőt megabárolom, átpasszírozom. A vajat habosra keverem, hozzáadom a lisztet, a tojások sárgáját, a velőt, a tejfölt. Sózom, borsozom, nyújtható tésztává dolgozom össze. Pogácsaszaggatóval kiszaggatom, olajban kisütöm. Konyhai papírtörlőn lecsepegtetem, mehet a levesbe.

Eddig néhány, meleg levesbe való betéttel ismerkedtünk, persze a teljesség igénye nélkül. Hisz hol van még a maceszgombóc, a reszelt tészta, a gyűszűtészta, a csurgatott tojás, a habgaluska, kisült borsó és társaik...

Krémlevesek betétei

Nálunk igen kedveltek a különféle krémlevesek. Ezeket tálaljuk melegen, fajtájától függően akár hidegen is. Krémleveseink általában zöldség- és gyümölcsfélékből készülnek, betétjeikhez ajánlom elsősorban a leves alapanyagát. Mit is jelent ez? Nézzünk egy brokkolikrémlevest példaként: megfőzzük a levesben a rózsáira szedett brokkolit, de turmixszólás előtt tegyünk félre néhány szép rózsát, amit tálaláskor a tányérokba teszünk.

A krémlevesek kedvelt betétje a pirított kenyér, zsemlekocka. A pékárut felkockázva megpiríthatjuk kivajazott tepsiben, a sütőben is, de serpenyőben, kevés olajon is átforgathatjuk. Én gyakran kiflit karikázok fel, a szeleteket megszórom kevés reszelt sajttal, tepsiben így pirítom át, remek levesbetétek kapok. Maga a reszelt sajt is feldob egy krémlevest, nálunk nyerő a reszelt füstölt sajt!

Gyümölcslevesek betétei

Tavasz közeledtével, a friss gyümölcsök piacra kerülésével egyre gyakrabban készítünk gyümölcsleveseket, ilyenkor maga a felhasznált gyümölcs a legnépszerűbb belevaló, de dió, mogyoró, mandula, pirított magvak is kerülhetnek a leveses tálba, tányérokba. Igazán meleg napokban a leves gyümölcséhez illő fagylalt sem megvetendő belevaló!
Gyümölcsös leveseket persze (remélem már vége) télen is készítünk, ilyenkor általában fagyasztott, befőzött vagy konzerv gyümölcsökből, roppant jó és praktikus levesbetétjük lehet az aszalt gyümölcs.

Végezetül néhány hasznos tanács

Ha több levest főzünk, pl. húslevest, a betétet csak annyi leszűrt levesbe főzzük bele, amennyi egyszeri étkezésnél el is fogy, az üres levest ugyanis jobban eltarthatjuk. Azon kívül a tésztafélék állás közben sok levet felszívnak, így a következő étkezésre a leves túl sűrű lesz.

Ha kevés levesünk van, és dara- vagy májgaluskát, zsemle- vagy egyéb gombócot akarunk főzni bele, akkor egy-két kanál ételízesítővel ízesített vízben, esetleg leveskockával külön főzzük ki, és úgy tegyük a levesbe. Főzővizét a leves szaporítására vagy valamilyen más étel feleresztésére használhatjuk fel.

Kedveseim! Hogyan mondta annak idején Mókamiki? Véget ért a móka mára, zárul Pasik recepttára! Remélem, kipihentétek a húsvéti ünnepek örömeit, gyötrelmeit, ne feledjétek, nyakunkon május elseje, menjünk felvonulni, sör, virsli garantált! És persze ne feledkezzünk meg az ÉDESANYÁKRÓL sem, hisz május első vasárnapja anyák napja! Köszönet és tisztelet minden Édesanyának, Nagymamának, Dédinek!

Ezek is érdekelhetnek

Friss