Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mégsem biztos, hogy tovább élnek, akik számlálgatják a kalóriákat?

Ha az öregedés elleni kalóriacsökkentő étrendet folytatod, azt remélve, hogy néhány évvel tovább élhetsz, jobb, ha leteszed a villát a cikk olvasása előtt. Egy amerikai kutatás ugyanis erősen tévesnek tartja ezt az elképzelést.

A Journal of Nutrition legutóbbi számában megjelent kutatás azt találta, hogy a természetes mértékben duci egerek hosszabb ideig élnek a csökkentett kalóriatartalmú ételektől, de a sovány egerek nem. Ezzel első ízben mutatták ki, hogy a kalóriamegvonás hatásai nem csak fajonként különbözhetnek, de egy fajon belül is különböző lehet. A tanulmány arra utal, hogy a kalóriacsökkentett étrend értelmetlen, sőt egyenesen káros lehet azoknál, akik alapjában véve vékonyak.

A nagy leszámolás
Mivel az amerikaiak többsége túlsúlyos és elhízott, nem igazán világos, ki is él ilyen aszkéta életet. Mikor az elmúlt 30 évben tanulmányok sora mutatta ki, hogy a férgek, gyümölcslegyek és az egerek majdnem kétszer annyi ideig élnek, ha legalább 30 %-kal kevesebb kalóriát vesznek magukhoz, az emberek jelentős része is úgy döntött, hogy tengerimalacnak képzeli magát, és 1 500 kalóriát fogyasztanak csak el naponta, mely 500 kalóriával kevesebb a fizikailag nem aktív felnőtt emberek számára.

Az úttörő felebarátainkon végzett kísérletek kimutatták, hogy jelentősen csökkent a vérnyomásuk, javult az anyagcseréjük, a koleszterin- és triglicerid szintjük, mely mind-mind pozitív eredménynek számít. A majmokon végzett kísérletek szintén megerősítette őket hitükben, hogy folytassák a diétát. A hosszú élet titkába azonban becsúszott néhány gikszer. Igen, a laboratóriumban sok állatfaj tovább élt, ha kevesebb kalóriát fogyasztott. A nagy kivétel azonban a házilégy, amelyik hamarabb elpusztul, ha éhezik. A nagy kérdés tehát az, hogy inkább a gyümölcslégyre vagy a házilégyre hasonlítunk.

Bár néhány laboratóriumi egér életét meghosszabbítja a csökkentett energia-bevitel, a vadon élő egerek leszármazottai számára nem hasznos ez az életmód. Ezért elgondolkodtak a tudósok azon, hogy talán azok az állatok élnek tovább a kalóriamegvonástól, akiket pont ennek a tanulmányozására tenyésztettek.

Egerek és emberek
A Dél-Kaliforniai Egyetem gyógyszerészeti karának munkatársa, Raj Sohal és csapata két egérfajta étrendjét vizsgálták: az egyik egérfajta normális étrend mellett is kövér volt, a másik pedig sovány. A duci egerek tovább éltek a kalóriaszegény étrend mellett. A természetesen vékony egerek lemondtak az ízletes sajtról.

Az emberek között teljesen világos, hogy néhányan alapjában véve dundibbak vagy soványabbak vagyunk, ugyanannyi táplálék és mozgás mellett. Azok, akik nem hajlamosak a hízásra  - talán pont azok, akik vonzódnak a kalóriaszámlálgatás módszeréhez – lehet, hogy teljesen feleslegesen éheznek.

A tanulmány legjelentősebb felfedezése, hogy a diéta mindkét típusú egér esetében lassította az anyagcserét. A vezető elképzelés az, hogy a lassabb anyagcsere, és az ezzel együtt járó kevesebb oxigénfelvétel miatt élnek hosszabb ideig.


Forrás: Medipress

Ezek is érdekelhetnek