Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Megnézni: magnézium!

A magnézium az egyik leghasznosabb ásványi anyag az élő szervezet számára. Erőt ad, teljesítményre ösztönöz, felgyorsítja az anyagcserét, a zsírégetést, biztosítja a sejtek energiaellátását, szabályozza a cukoranyagcserét. A magnézium nemcsak a sportolók legjobb barátja: igazi erőelem.

Igaz, nem úgy néz ki, mintha csodaszer lenne - a patikákban kapható kimondottan jellegtelen, szürke por! –, mégis csodákra képes. Fontos az izmok működéséhez, főként a szívizmokéhoz. A szívbetegek gyógyszerfelhasználását egyharmaddal lehet csökkenteni (persze: csakis az orvos egyetértésével!), ha magnéziumot szednek. Az izmok működésében játszott fontos szerepe mellett nem elhanyagolható, amit nyugalmunkért tesz: a magnézium stabilizálja a sejtfalakat, így megakadályozza, hogy idegeink a stresszhormonokra (pl. az adrenalinra) túlzottan reagáljanak.

Miért baj, ha hiányzik?

Ha szervezetünk nem kap eleget belőle – minden ötödik nő magnéziumhiánytól szenved! –, saját magnéziumtartalékához fordul, amely a csontokban halmozódik fel. Ha ez a folyamat hosszabb ideig áll fönn, zavarok támadnak a szervezet működésében. Ennek klasszikus tünetei a lábikragörcs, nőknél a méh fájdalmas összehúzódása, görcse. Ide tartozik még a migrénes fejfájás, a szédülés és a koncentrációs képesség gyengülése. Súlyosabb esetben erős szívdobogás, szívritmuszavar is felléphet. Előfordulhat gyomor- vagy bélgörcs, amely rossz közérzettel, hányással jár.

Miért ellenség az alkohol?

Ahhoz, hogy fizikailag jól érezd magad, napi 3-400 mg magnéziumra van
szükséged. Ezt lehetőleg a táplálékaiddal együtt kell felvenned, hiszen
szervezeted önállóan nem képes előállítani.
Sajnos az emberek többsége pont azokból az élelmiszerekből eszik keveset, amelyek igazi „magnéziumbombák”: zöldségből, gyümölcsből, teljes őrlésű gabonákból. Tovább ronthat a helyzeten az éhezés, a radikális fogyókúrák és az alkohol. Már egy stampedli pálinka is megkétszerezi a magnéziumkiválasztást (ennyivel többet kellene pótolni).

Miért fontos az ásványvíz?

A legjobb recept a kiegyensúlyozott táplálkozás. Megfelelő mennyiségű és
minőségű ásványi anyagot főleg a bioélelmiszerek tartalmaznak. Ám ezek nem mindenhol szerezhetők be, ráadásul jóval drágábbak is a többinél.
Jó megoldást jelenthet az ásványianyag-(és magnézium)pótlásra az ásványvíz. Kutatások szerint az emberi szervezet az ásványvízből tudja a legkönnyebben felvenni. Napi három liter fedezi (fedezné) a napi ásványianyag- és folyadékszükségletet. Azokat az ásványvizeket kell keresni, amelyek legalább 100 mg/liter magnéziumot tartalmaznak.

Szóval az ásványvíz még erre is jó...

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss