Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Meglepő! A vegán a legnépszerűbb étrend a közösségi médiában

default user icon
MME
Állati eredetű ételek mellőzése, kizárólag növényi étrenden alapuló táplálkozás - ez a veganizmus, aminek egyre többen hódolnak világszerte. Egy felmérés szerint a közösségi médiában is tarol a vegán étrend.

A közösségi médiát elárasztják a népszerű diéták, étrendek. Számtalan receptet talál az ember, ha rákeres a ketogén-, vagy a Dukan diétára. Ám mégsem ezek a legnépszerűbbek az Instargamon, vagy a Twitteren. Talán hihetetlenül hangzik, de toronymagasan a vegán étrend kategóriában születnek a legtöbb bejegyzések. Az Instagramon például 66 millió olyan posztot találhatunk, amelyben szerepel a #vegan hashtag.

Mi A veganizmus?

A vegetarianizmus egyik fajtája az úgynevezett veganizmus, amelynek elkötelezett követői nem egyszerűen a húsoktól, de mindenféle állati eredetű tápláléktól tartózkodnak, sőt sok esetben állatbőrből, szőrméből, gyapjúból, selyemből készült ruhaneműket sem viselnek. A veganizmus általában a tudatos táplálkozással párosuló szemléletmódot, életstílust jelenti. 

A vegán étrend alapjai

A vegán konyha alapanyagai a zöldségek, gyümölcsök, gabonák, hüvelyesek, diófélék. Nagyon fontos, hogy ha áttérünk a vegán étrendre, fordítsunk nagy figyelmet az ásványi anyag és vitamin bevitelére. Rendszeresen együnk vasban gazdag életeket, például diót, mogyorót, aszalt és friss gyümölcsöket. A kálciumbevitelre kiváló a szezámmag, mandula. Míg a vörösvérsejtek képződéséhez és az idegsejtek megfelelő működéséhez elengedhetetlen B12-vitamin megtalálható a tengeri algában, gombákban.

Mi a különbség a vegán és a vegetáriánus között?

A vegetáriánusok húst nem esznek, viszont fogyasztanak tojást, sajtot, egyéb tejterméket. A vegánok minden állati eredetű élelmiszertől tartózkodnak, mézet sem esznek.

Vegán hírességek

Számos híresség követője a vegán étrendnek, életmódnak, többségük elkötelezett állatjogi aktivista is. Nem eszik állati eredetű élelmiszereket Jebbifer Lopez énekesnő. Elmondása szerint sokkal jobban érzi magát, mióta vegán, és egyetlen egy alapanyag hiányzik számára, a vaj. Miley Cyrus énekesnő, 2014-ben tért át a vegán életmódra, amikor meghalt a kutyája. Jared Leto és Casey Affleck színészek is csak növényi eredetű ételeket esznek, ahogyan Madonna is. A teniszező Serena Williams évekig vegán volt, mióta tavaly életet adott a kislányának vegetáriánus, azóta eszik tojást és sajtféléket.

8 TOJÁSPÓTLÓ ALTERNATÍVA TOJÁSALLERGIÁSOKNAK ÉS VEGÁNOKNAK! >>>

7 ÉLELMISZER, AMIT VEGÁNNAK HITTÉL, PEDIG NEM AZ! >>>

A VEGÁN KONYHA ALAPANYAGAI – MAJONÉZ - TEJ ÉS TOJÁSMENTESEN! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss