Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Megjelent a halálos vírus Borsodban - fertőzött állatot találtak

default user icon
MME
Az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatták ki egy Borsod megyében kilőtt vaddisznóból. A Nébih közleménye szerint járványügyi nyomozás folyik.

A Borsod megyei Tarcal község külterületén lőtték ki azt a vaddisznót, amelyben az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az állategészségügyi szakemberek az országos főállatorvos utasítására megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását, az Országos Járványvédelmi Központ kijelölte a fertőzött, valamint azon belül a különösen ellenőrzött területet. 

A vírust korábban Heves megyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében állapították meg, azokhoz az új megjelenés a viszonylag nagy távolság, több mint 70 kilométer és a rendelkezésre álló, járványügyi adatok alapján nem kapcsolható. 

A Nébih közleménye  szerint az afrikai sertéspestis az emberre nem veszélyes. Gazdasági kára jelentős, ami egyrészt a megbetegedett állományok leöléséből, másrészt a kereskedelmi korlátozásokból adódik.

A betegség illegális sertésszállítással, ragályfogó tárgyakkal és fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is terjedhet. A Nébih felhívja minden állattartó figyelmét a jogkövető, felelős magatartásra annak érdekében, hogy a járvány házi sertésekre ne terjedjen tovább. A sertéseket állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszerhulladékkal tilos takarmányozni. Emellett, ha valaki sertésállományában hirtelen lázas megbetegedést, elhullást, vérzéses tüneteket észlel, 24 órán belül értesítse az állategészségügyi szolgálatot - közölték. 

A vírus sertéshúsban és az abból készült nyers, vagy félkész termékekben több hétig, a fagyasztott húsokban évekig fertőzőképes marad. Ezért fontos, hogy a kirándulók a kijelölt szemétgyűjtőkön kívül még véletlenül se hagyjanak, dobjanak el élelmiszert, vagy élelmiszer maradékot a kiránduló helyeken.

AFRIKAI SERTÉSPESTIS: 10 KILOMÉTERRE A MAGYAR HATÁRTÓL, MÁR NAGY A BAJ >>> 

LECSAPOTT A NÉBIH! GUSZTUSTALAN GARÁZSBAN VÁGTÁK ILLEGÁLISAN A SZARVASMARHÁKAT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss