Elkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgákat a cukorral és a rumaromával fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a kakaóport, majd a kemény habbá vert tojásfehérjékkel lazítjuk. Sütőpapírral bélelt, kb. 25x35 centis tepsibe öntjük, elsimítjuk, és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Ha elkészült, rácsra borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt és kihűtjük.
Ezután a pikótalapot őzgerincformába próbáljuk, éles késsel akkorára vágjuk, hogy ki tudjuk vele bélelni a formát.
A töltelékhez a tejszínt a porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük, majd a vanília-eszenciával lazán összekeverjük. A kimagozott meggyet az őrölt fahéjjal, a meggylikőrrel és 1 evőkanál porcukorral elkeverjük, a tejszínhabba beleforgatjuk. Fél deci forró vízben feloldjuk a zselatinport, és a krémbe keverjük óvatosan.
Az őzgerincformát kibéleljük a piskótával, belesimítjuk a meggyes krémet, majd fóliával szorosan lezárjuk, és hűtőbe tesszük 2-3 órára, hogy kellően megdermedjen.
Tálaláskor a fóliát eltávolítjuk, a piskótaalagutat óvatosan tálra borítjuk. A sütemény tetejét felvert tejszínhabból nyomott habrózsákkal és meggyszemekkel, friss mentával vagy citromfűvel díszítjük. Forró vízbe mártott éles késsel ujjnyi vastag szeletekre vágva kínáljuk.