Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Meggyes tart tatin (fordított meggytorta)

default user icon
MME
120 perc
mester
átlagos
8 adag
Hozzávalók
  • 70 dkg meggy
  • 2 ek vörösborecet
  • 2 ek + 2/3 bögre cukor
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • frissen őrölt bors
  • 6 ek vaj
  • A tésztához:
  • 1/2 bögre hideg vaj
  • 1 bögre liszt + a nyújtáshoz
  • 1/4 bögre cukor
  • 1 tk só
  • 1 db tojássárgája
  • A díszítéshez:
  • aprított, pirított mogyoró
  • friss mentalevél

Elkészítés

  1. A töltelékhez a meggyet megmossuk, leszárazzuk és kimagozzuk. Közepes méretű tálban összekeverjük az ecettel, a 2 ek cukorral, a fahéjjal és 1-1 csipet sóval, borssal, majd állni hagyjuk legalább 20 percig.
  2. A tésztához a felkockázott hideg vajat keverőtálban összeforgatjuk a liszttel, a cukorral és a sóval. Robotgép gyúrópálcájával beledolgozzuk a tojássárgáját, és sima gombóccá dagasztjuk. Közben a masszát 1-2 ek jéghideg vízzel lazítjuk. Végül megszórjuk némi liszttel, folpakba csomagoljuk, és a hűtőben pihentetjük legalább 1 óra hosszat.
  3. A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A tűzhelyen felmelegítünk egy kb. 25 cm átmérőjű, sütőbe rakható edényt. Beleöntjük a 2/3 bögre cukrot, elkeverjük a 6 ek vajjal, és addig melegítjük, amíg bugyogni kezd. Ekkor hozzáadjuk a meggyből kinyomkodott folyadékot, közepes tűzön felforraljuk, és kevergetve sziruppá főzzük 8-10 perc alatt. Beleforgatjuk a meggyet, újraforraljuk, és közepes tűzön főzzük további 8-10 percig. Ezután félrehúzzuk, és elrendezzük a gyümölcsöt, hogy egy rétegben teljesen befedje az edény alját.
  4. A tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 30 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk, a meggyrétegre terítjük, és a túllógó szélét késsel vagy kis spatulával óvatosan a gyümölcs és az edény fala közé nyomkodjuk. Az előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 12-15 perc alatt, majd a rácsra tett edényben hűlni hagyjuk 15 percig.
  5. Végül a tésztát késsel elválasztjuk az edénytől, és a tortát a meggyel felfelé tálcára borítjuk. Tetszés szerint megszórjuk durvára aprított, pirított mogyoróval és mentalevéllel díszítjük.

Megjegyzés

Recept és fotó: Le Creuset - MME

Ezek is érdekelhetnek