Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Meggyes réteskocka fűszeresen

60 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 25X30 cm-es tepsihez:
  • 1 csomag réteslap (8 lapos)
  • 1 üveg meggybefőtt (720 ml-es)
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 rúd vanília kikapart belseje
  • 2 teáskanál meggypárlat
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 kávéskanálnyi őrölt gyömbér
  • 2 evőkanálnyi darált dió
  • A kenéséhez:
  • kb. 1 dl olaj
  • A tetejére:
  • kb. 1 evőkanál jécukor
  • vaníliával kevert porcukor

Elkészítés

Elkészítés: A meggyet lecsepegtetem, a levét felfogom, forraló edénybe töltöm. A keményítőt elkeverem a befőtt levében, a vanília magjait, gyömbért hozzáadom. Folyamatos keverés mellett 2-3 perc alatt besűrítem. A pudingra hasonlító állagú, gyönyörű, mélybordó mártást kapok, ehhez öntöm a meggypárlatot. Szobahőmérsékletűre hűtöm, majd belekeverem a magozott meggyszemeket.

A tepsit sütőpapírral kibélelem. A diót a zsemlemorzsával kis tálban elkeverem.

A réteslapokat óvatosan kihajtogatom. Egy lapot tiszta konyharuhára helyezek, alaposan megkenem olajjal, majd belesimítom az előkészített tepsibe. További 3 lappal hasonlóan járok el, azzal a különbséggel, hogy az utolsó lapot nem olajozom. Erre kerül a dió-zsemlemorzsa keverékének 2/3-a, majd elterítem rajta a meggyet. A tetejét meghintem a maradék morzsával. Megolajozok egy újabb réteslapot, ezzel fedem le a meggyet, majd a maradék 3-mal is hasonlóan járok el.

A sütőt 190 fokra előmelegítem. A még sütés előtt álló tepsiben éles késsel kijelölöm a kockák helyét. Nem szükséges végigvágni a tésztát, elegendő csak a felső réteget. Így sütés után könnyű szeletelni. Ha a meggymártás kicsit átüt a kockák között, nem baj, kifolyni nem fog! A kis kockákra néhány szem jégcukrot szórok.

Kb. 20-22 perc alatt pirosra sütöm. Még forrón meghintem egy kevés vaníliával kevert porcukorral, a tepsiben hagyom kihűlni, langyosan szeletelem.

Ezek is érdekelhetnek