Elkészítés: 1. A vizet, tojást, a hámozott és lereszelt almát a kenyérsütőgépbe tesszük. Rászórjuk a lisztet, majd beletesszük a forma átellenes sarkaiba a tejport, a vajat, és a cukrot. Az élesztőnek a liszt közepében kis mélyedést készítünk. Dagasztóprogramot indítunk.
2. A hólyagosra dagasztott tésztát enyhén lisztes asztalra szedjük, könnyedén átgyúrjuk, majd 40x30 cm oldalhosszúságú téglalappá nyújtjuk. Megpakoljuk a jól lecsepegtetett meggyel, majd erre ráreszeljük a marcipánt, végül megszórjuk az őrölt fahéjjal.
3. Hosszanti oldalától feltekerjük úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön, majd óvatos mozdulatokkal kígyóvá sodorjuk. Egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaformát vagy kuglófformát sütőpapírral kibélelünk, és a marcipános-meggyes tésztakígyót a forma belsejétől kezdve, csigaszerűen tekerve, beletesszük. Olajjal vékonyan megkent fólia alatt, meleg helyen kb. 30-45 percig kelesztjük.
4. Közben összekeverjük a tojásfehérjét a tejszínnel (folyékony habtejszín), és ezzel bőven átkenjük a megkelt tészta tetejét, majd megszórjuk dekorcukorral és mandulaforgáccsal.
5. Előmelegített sütőben 190 fokon (légkeveréssel) kb- 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd tortaszerűen szeletelve tálaljuk.