Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Meggyes-mandulás pite pisztáciával

MME MME
5/5
90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 26 cm-es piteformához:
  • 50 dkg meggy
  • pár szem kandírozott koktélcseresznye a díszítéshez
  • A tésztához:
  • 12 dkg vaj
  • csipet só
  • 1 db tojássárgája
  • 1 teáskanl porcukor
  • 1/2 dl zsíros tej
  • 5 dkg darált mandula
  • 20 dkg finomliszt
  • csipet őrölt kardamom
  • A mandulás-pisztáciás krémhez:
  • 5 dkg sótlan, hámozott pisztácia
  • 2 csepp keserűmandula-kivonat
  • 12,5 dkg vaj
  • 7 dkg porcukor
  • 12,5 dkg őrölt mandula
  • 1 dkg keményítő
  • 1 teáskanál cseresznyepálinka
  • 2 tojás
  • 15 dkg zsíros tejföl

Elkészítés

Elkészítés: A meggyet mossuk meg, magozzuk ki, majd tegyük egy szűrőbe és hagyjuk állni, míg alaposan le nem csepeg.

A töltelékhez a finomra törjük egy mozsárban a pisztáciát, majd meglocsoljuk a mandulaaromával, és finom krémesre pépesítjük ezzel együtt. A vajat egy tálban kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a porcukrot és a mandulás pisztáciakrémet, az őrölt mandulát, a keményítőt, valamint hozzácsurgatjuk a pálinkát. Ezután jöhetnek bele a tojások és a zsíros tejföl. Alaposan összekeverjük a krémet. Amíg elkészítjük a tésztát, hűtőben pihentetjük a krémet.

A tésztához egy tálban jól összedolgozzuk az alapanyagokat: a szobahőmérsékletű vajat, a cukrot, az őrölt mandulát, a lisztet, a kardamomot, a sót, a tojássárgáját és a tejet.

A sütőt 185 fokra előmelegítjük. Kivajazunk egy 26 cm-es tortaformát. Lisztezett munkafelületen kinyújtjuk a tészta 2/3 részét, és kibéleljük vele a formánkat. A maradék 1/3 részt hűtőben pihentetjük, hogy jól kidermedjen, reszelhetővé váljon, ez lesz a fedőréteg.

A tésztára öntjük a krém ¼ részét, majd rárakjuk a lecsöpögtetett meggyet. Erre öntjük egyenletesen a maradék krémet, majd előmelegített sütőbe toljuk 10 percre. Ekkor kivesszük, a tetejére reszeljük a maradék tésztát, és kb. 35-45 perc alatt készre sütjük.

Miután kihűlt, tálalás előtt megszórjuk porcukorral, kevés aprított pisztáciával, és néhány szem piros koktélcseresznyével díszítjük.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András - MME

Ezek is érdekelhetnek