Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Meggyes gesztenyetorta (cukor-, tej- és gluténmentes)

120 perc
bonyolult
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
  • A piskótához:
  • 4 db tojás
  • 8 dkg eritrit
  • 3 dkg tápióka keményítő
  • 3 dkg szezámliszt
  • 4 dkg maniókaliszt
  • 1 ek folyékony kókuszzsír
  • 1/2 db citrom lereszelt héja
  • 1 tk citromlé
  • 1 mk szódabikarbóna
  • A krémhez:
  • 25 dkg natúr gesztenyemasszza
  • 25 dkg kókuszzsír
  • 1 dl kókusztej
  • 15 dkg ertitrit por
  • rumaroma (elhagyható)
  • 10 dkg meggylekvár vagy 20 szem meggy
  • kakaópor a tetejére

Elkészítés

  1. A tojás fehérjét a citromlével elkezdjük habosra verni, majd mikor már habosodik, apránként hozzáadjuk az eritritet, és kemény habbá verjük.
  2. A tojássárgájába beleöntjük a kókuszzsírt, beleszórjuk a citromhéjat, és 1-2 percig ezt is habosítjuk, majd a fehérje habhoz öntjük, és lazán elkeverjük. A liszteket a szódabikarbónával szintén hozzákeverjük.
  3. Sütőformába öntjük (én sütőpapírral borított tepsire szoktam tenni a karikát, vagy egyéb formákat) és 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd 160 fokra csökkentett hőmérsékleten  30-35 percig sütjük.
  4. Amíg sül a piskóta, elkészítjük a krémet. A gesztenyemasszát, miután kiolvadt, egy tálba tesszük, ráöntjük a kókusztejet, majd simára keverjük. A kókuszzsírt egy másik tálba tesszük, és annyira melegítjük csak fel, hogy habverővel krémszerűretudjuk keverni. Amikor a kókuszzsír szép sima, beleöntjük a gesztenyés krémet, a eritritport és a rumaromát, majd habverővel 6-8 percig habosítjuk.
  5. A kisült piskótáról még langyosan lehúzzuk a sütőpapírt, egy vékony pengéjű késsel, kivágjuk a formából, majd háromba vágjuk.
  6. Miután teljesen kihűlt, a tortaformát egy tálcára helyezzük és a piskóta alját belerakjuk. A krémet a tálban 3 egyenlő részre osztjuk. A piskótára pötyögtetünk a meggylekvárból, vagy rászórjuk a meggy felét, majd a krém egy harmadával megkenjük. Rátesszük a következő piskótát, és jöhet még egy réteg krém, majd rá a tető. Ha elég stabil a krém, levehetjük a formát, ha kicsit folyós, tegyük be a hűtőszekrénybe dermedni. A maradék krémből hagyunk egy evőkanálnyit díszítésre, a többit a torta tetején és oldalán elkenjük.
  7. Tetszés szerint díszíthetjük kakaóporral, meggyel vagy csak a krémmel. A tortának egy óra dermedés szükséges szeletelés előtt.

Ezek is érdekelhetnek

Friss