Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Meggyes-csokis-mandulás sütemény

60 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 27 cm-es sütőformához:
  • 15 dkg darált mandula
  • 15 dkg barna nádcukor
  • 10 dkg kókuszzsír (vagy vaj)
  • 4 db tojás
  • 5 dkg finomliszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 0,5 dl portói
  • 8 dkg étcsokoládé (60% kakaótartalmú)
  • 20 dkg meggy (1 üveg magozott meggybefőttből)
  • A meggyöntethez:
  • a meggybefőtt lecsepegtetett leve + a maradék meggy
  • 2 dkg barna nádcukor
  • 1 dl portói
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő

Elkészítés

Elkészítés: Egy pitesütő formát vagy kapcsos tortaformát kivajazunk és liszttel kiszórunk. Ha kisebb átmérőjű formában sütjük, akkor magasabb lesz.

A meggybefőtt levét leöntjük, és szűrőn keresztül lecsepegtetjük.

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját egy nagyobb tálban habosra keverjük a kissé megolvasztott kókuszzsírral és a cukorral, majd hozzákeverjük a vaníliát és a portóit. Hozzászitáljuk a liszttel elkevert sütőport, és a mandulát is a masszához adjuk. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, és ezt is a tésztához forgatjuk óvatosan, hogy ne törjük össze a habot.

A csokoládét kockákra törjük egy kis tálkában, és gőz fölött vagy a mikróban gyakran keverve felolvasztjuk.

Az egész masszát belesimítjuk a kivajazott formába, a tetejére pakolásszuk a meggyszemeket, majd az olvasztott csokoládét is rácsorgatjuk egy kanál segítségével, hogy az egész felületére jusson. Majd sülés közben a meggy is és a csoki is lesüllyed a tészta aljára, és szép kis csokis meggyréteget képez.

Behelyezzük az előmelegített sütőbe, és 180 fokon 40-45 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

Amíg a süti sül, addig a meggy levét néhány szem félretett meggyel együtt, egy kis lábosban felforraljuk, ízlés szerint egy kevés cukorral és a portóival. Majd a kukoricakeményítőt 2 kanál vízzel simára keverve hozzáöntjük, és így besűrítjük az öntetet.

A sütit porcukorral meghintve, a meggyes öntettel kínáljuk.

Megjegyzés

Én héjas, egész mandulát használtam, amit nem túl finomra őröltem, így a sütiben jól kiérezhetők a mandula darabjai. Használhatunk, őrölt mandulát is, akár héjjal vagy héj nélkül.

A portói a maga édes-fűszerességével nagyszerűen harmonizált a meggy savanykás, a csoki édes és a mandula marcipános ízével.

Ezt a sütit ajánlom mindenkinek, mert valami eszméletlen finom! Ha nincs portói, akkor rummal is nagyon jól működik. De ha egyáltalán nem kerül bele alkohol, akkor sem lesz kevésbé ízletes. - veruss74

Ezek is érdekelhetnek

Friss