Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Meggyel töltött mákos csokitorta

75 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 10 dkg tejcsoki
  • 2,5 dkg étcsoki
  • 1/3 bögre cukor (1 bögre = 2,5 dl)
  • 1/4 bögre darált mák
  • 3 tojás
  • 8 dkg vaj
  • 1/4 bögre liszt
  • csipet szódabikarbóna
  • A meggyszószhoz:
  • 1/2 üveg meggybefőtt
  • kevés víz
  • cukor
  • őrölt szegfűszeg
  • fahéj ízlés szerint
  • 1-2 evőkanál kukoricakeményítő
  • A díszítéshez:
  • tejszínhab
  • meggy
  • olvasztott csoki

Elkészítés

Elkészítés: A csokikat kockára darabolva gőz fölött megolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat és a cukrot. Lehúzzuk a gázról, és ha kihűlt, egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáit, a szódabikarbónát, a lisztet és mákot. A tojásfehérjéket habbá verjük, 1/3-át a masszához keverjük, hogy fellazítsa, majd óvatosan beleforgatjuk a többit is.

A Zila-formát befújjuk leválasztó spray-vel, egy sütőlapra helyezzük, és beletöltjük a tésztát. Kissé az asztalhoz ütögetjük vízszintesen, hogy tömörítsük a tésztát a formában, majd 165 fokon 45-50 percet sütjük.
Tűpróbát érdemes végezni, de csak óvatosan!

Ha megsült, fejjel lefelé borítjuk sütőpapírra, így ha kicsit felpúposodott volna a teteje a tortának, akkor ez ilyen módon visszahúzódik. Hagyjuk kihűlni, közben óvatosan távolítsuk el a szilikont, majd a tortakarimát egy késsel válasszuk le a tortáról (hogy véletlenül se tapadjon sehol).

A meggyet kevés levével és kis vízzel együtt felforraljuk, majd hozzáadjuk az ízlés szerinti szegfűszeget, fahéjat és cukrot, majd ha már majdnem forr, kiveszünk a levéből, abban keverjük el a keményítőt, majd folyamatos keverés mellett visszaöntjük a meggyhez.
Kicsit várunk, hogy besűrűsödjön, majd lekapcsoljuk az energiát. Ahogy hűl, még sűrűsödni fog.

Érdemes ehhez a tortához összeturmixolni vagy botmixerrel pépesíteni a szószt, mert a meggyek elég nagyszeműek. De hagyjunk 8 szemet egyben.

A torta mélyedéseibe töltjük a mixelt meggyszószt, majd beleteszünk 1-1 egészben hagyott meggyszemet is.

Kevés tejszínhabból kemény habot verünk, és rózsákkal díszítjük a szeleteket. Hamis meggyel (jelenleg bordó cseresznyével) díszítjük szárával együtt, majd kevés olvasztott csokival megcsíkozzuk a torta tetejét.

Megjegyzés

Tálaláskor a szelet mellé adagolhatunk vaníliafagyit, és azt is meglocsolhatjuk csokival, ami rögtön meg is fog szilárdulni. - Suncika

Ezek is érdekelhetnek

Friss