Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Meggy, málna, cseresznye, ribizli: a szuperegészséges nyári pirosak - receptekkel!

Cseresznye, málna, meggy, ribizli - itt a piros gyümölcsök szezonja. Kert híján a piacon beszerezheted mindegyiket. Most ajánlunk egy-egy receptet is hozzájuk.

A legjobb, ha nyersen vagy a levüket kifacsarva fogyasztod őket, mert a bennük lévő tápanyagok így szívódnak fel leginkább. De ha nemcsak az egészségét tartod szem előtt, hanem szívesen hódolsz a gasztronómiai élvezeteknek is, akkor készíthetsz süteményt, tortát, lekvárt, szörpöt mind a négyből.

Cseresznye

Tápanyagai: kálium, kalcium, nátrium, foszfor, A-, B- és C-vitamin
Felhasználása: A cseresznyéből készíthetünk befőttet, keverhetjük levesbe, fagylaltba is, de lekvárnak – mivel pektintartalma alacsony – nem igazán alkalmas. Sütemények töltelékeként is finom, ám erősebben ízesítsük, mint ha meggyet használnánk! Desszerteken és sülteken frissen és fagyasztva egyaránt mutatós dekoráció lehet. Pálinkát is főznek belőle.

Ízesítői: fahéj, szegfűbors, ánizs, citromfű, menta, kakukkfű, bazsalikom.
Tárolása: Könnyen megromlik. Hűtőszekrényben legfeljebb 2 hétig tartható el. A nagy szemű fajtákból érdemes lefagyasztani egy-egy adagnyit.

Cseresznyés rétes recept >>>
Málna

Tápanyagai: A-, B1-, B2-, C-vitamin, kalcium, kálium, nátrium, foszfor, vas
Fajtái: glen prosen, glen moy, chilliwack, leo, julia, vadmálna
Felhasználása: Lé, szörp, befőtt, lekvár és dzsem is készíthető belőle. Gazdagíthatunk vele gyümölcsleveseket, de süteményekhez adva is finom. Fagylaltot, édes krémeket is ízesíthetünk vele. Áttörve és leszűrve különleges koktélokhoz keverhetjük. Remek pálinkát, illatos likőrt is főznek belőle. A mélyhűtést jól tűri, így egész évben fogyasztható.



Ízesítői: fahéj, szegfűszeg, ánizs.
Tárolása: Hűtőszekrényben, lefedetlenül legfeljebb 3 napig áll el.

Málnás pohárkrém recept >>>
Meggy

Tápanyagai: A-, C-vitamin, kálium, szelén, antioxidánsok
Felhasználása: Érett gyümölcsöt vásároljunk, a meggy ugyanis nem utánérő. Minél hamarabb használjuk fel, mert könnyen megromlik. Rostos vagy szűrt italt, levest és befőttet készíthetünk belőle, a savanykás meggyszószt pedig főtt húsokkal kínálhatjuk. Sütemények töltelékeként is ízletes.

Ízesítői: kardamom, szerecsendió, reszelt citrom- és narancshéj, citromfű, fahéj
Tárolása: A hűtőszekrényben 3-7 napig tárolható. A mélyhűtőben egész évben eltartható, de aszalva is finom.

Meggyes süti receptek >>>
Piros ribizli

Tápanyagai: B1-, B2-, C-, E-vitamin, ásványi anyagok
Felhasználása: Zselét, mártást és szörpöt készíthetünk belőle, de gyümölcslevest, -salátát, süteményeket, krémeket, pudingokat és fagylaltokat is gazdagíthatunk vele. Cukorba hempergetve mutatós dekoráció. Fanyar lekvárját vagy dzsemjét vadételekhez kínálhatjuk. Más gyümölcsökkel összefőzve kiváló természetes sűrítője a lekvárnak. Pálinka is készül belőle.

Ízesítői: fahéj, mentalevél, gyümölcspálinka, szegfűszeg
Tárolása: A hűtőszekrény zöldségesrekeszében egy hétig tárolható. A mélyhűtőben egész évben eltartható.

Ezek is érdekelhetnek

Friss