Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Megelőzhető a cukorbetegség – és a biztosításod is segíthet ebben

Kevesen tudják, hogy a megfelelő egészségbiztosítás nem csak akkor segít, amikor már megtörtént a baj, hanem egyes esetekben a megelőzésben is komoly szerepet játszik. Kiváló példa erre a diabétesz, amelynél akár a szűrővizsgálatokat is megtéríthetik számunkra a biztosítók.

Több százmillió cukorbeteg él jelenleg a világon, és Magyarországon is legalább 1 millióra tehető a számuk – rengetegen pedig még csak nem is tudnak róla, hogy veszélyeztetettek. Ez óriási terhet jelent nem csak az érintetteknek, de magának az egészségügynek is, így nem csoda, hogy külön foglalkoznak ezzel a biztosítók.

Persze a probléma megoldható lenne, ha elég hangsúlyt fektetnénk a megelőzésre, ami elsősorban a táplálkozásunkat érinti. Rengeteg féle diéta elérhető, amivel csökkenthetjük a szénhidrát bevitelünket (ami az egyik legkomolyabb kockázati tényező lehet), és kordában tarthatjuk a vércukorszintünket – ezekkel azonban az a baj, hogy sokan csak akkor kezdenek el odafigyelni az étkezésükre, ha már szembesültek a problémával.

A megoldás a terheléses cukorvizsgálat

Vannak olyan tényezők, amik alapján gyanakodhatunk arra, hogy a cukorbetegség kapujában állunk. Állhat genetikai hajlamosság a háttérben, tehát ha a családban már szenved valaki diabétesztől, akkor érdemes szűrővizsgálatra mennünk, de az alkoholfogyasztás és a dohányzás is külön veszélyt jelent ebből a szempontból.
Rendkívül kevesen vannak azok, akik születésüktől fogva együtt élnek a betegséggel: a nagy többségnél az életmódból adódóan alakul ez ki, ezért nagyon fontos, hogy a rizikófaktorok megléte esetén végeztessünk magunkon OGTT-t, vagyis terheléses vércukorvizsgálatot.

Mennyit segít egy jó egészségbiztosítás?

A cukorbetegség esetén is a legfontosabb a megelőzés, azonban nem mindenki engedheti meg magának, hogy terheléses vércukorvizsgálatot végeztessen. Ebben segítenek azok a privát egészségbiztosítási csomagok, amik alapból tartalmazzák a rendszeres OGTT vizsgálatokat.

A kezdődő cukorbetegség felismerése lehetőséget ad arra, hogy még időben tudjunk tenni a betegség megelőzése, vagy akár a súlyosabb szövődmények elkerülése érdekében.
Mindez ráadásul magánklinikán, előre egyeztetett időpontban, tehát kényelmesen és sorban állás nélkül történik, ami a magán egészségbiztosítások talán legnagyobb előnyei közé tartozik. És nem kell attól sem tartani, hogy egy ilyen biztosítás komoly anyagi terhet jelentene a családi kasszának: a Pannon-Safe egészségbiztosítással foglalkozó szakértői szerint kifejezetten kedvező ajánlatok érhetőek el, ha valaki körültekintően választ (ebben tudnak segíteni az ezzel foglalkozó cégek).

Meglévő cukorbetegség esetén már nem köthetek biztosítást?

Ez egy hatalmas tévhit. Attól, hogy valakinél már a biztosítás megkötése előtt diagnosztizálták a betegséget, még nem fogja egy biztosítótársaság visszautasítani – csupán a szerződésben foglaltak változnak meg ettől. Ahogy a legtöbb előzménybetegségből fakadó költséget, úgy a kialakult diabétesszel kapcsolatos kezelések és vizsgálatok árát is ugyanúgy fedezheti a biztosító.

Az persze tény, hogy egyes csomagoknál ez magasabb biztosítási díjakat is jelent, hiszen más kockázati kategóriába kerülünk ilyenkor. Viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy a rendszeres ellenőrzések továbbra is elérhetőek maradnak, ami az állapot fenntartása

szempontjából kifejezetten fontos.Röviden összefoglalva tehát azt javasoljuk Neked, hogy ha már egy ideje gondolkozol a privát egészségbiztosításon, akkor már csak a diabétesz korai felismerése érdekében is érdemes ezt a megoldást választanod.

Minél hamarabb tudsz a cukorbetegség meglétéről, annál hamarabb is tudsz tenni ellene a megfelelő étrenddel és az életmódváltással, hogy elkerüld a komolyabb következményeket.

Ezek is érdekelhetnek

Friss