Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Medvehagymás fonott kalács

default user icon

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt (BL55)
  • 25 dkg teljes kiőrlésű liszt +1 tk a szóráshoz
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 0,8 dkg cukor
  • 1 dkg só
  • 1 db tojás
  • 5 dkg mangalica zsír
  • 1 csokor medvehagyma
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 1 db tojás a kenéshez
  • 3 dkg szezámmag a szóráshoz

Elkészítés

    1. A tejben elkeverjük a cukrot, és egy kis teljeskiőrlésű liszttel megszórjuk a tetejét, és kb. 10 perc alatt felfuttatjuk az élesztőt, akkor jó, ha már repedezik a teteje.
    2. A sima lisztet egy tálba szitáljuk, a teljes kiőrlésű lisztet hozzáadjuk, beleütjük a tojásokat, beletesszük a sót, és lassan összedagasztjuk.
    3. Az összeállt tésztához hozzáadjuk a zsírt, majd simára dagasztjuk
    4. Az apróra vágott medvehagymát és és a parmezánt hozzáadjuk, és hozzágyúrjuk a tésztához (ha géppel csináljuk, lassú fordulaton tegyük).
    5. A kész tésztát egy kiolajozott tálba tesszük, és és huzatmentes helyen, letakarva 45 percet pihentetjük. Nem baj, ha lágynak tűnik, a teljes kiőrlésű búza be fogja szívni a nedvességet.
    6. Ebből a mennyiségből 90 deka tészta lesz, amit 12 darabra szedünk (kb. 75 gramm/darab) és kigömbölyítjük. 15 percig letakarva pihentetjük.
    7. A tésztából 25 centis rudakat sodrunk, majd 2 kalácsot fonunk hatos fonással - a videón megnézheted, hogyan!
    8. Egy tojást villával elhabarunk, a kalácsainkat lekenjük, szezámmaggal meghintjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 35-40 percig kelesztjük.
    9. 210 fokra előmelegített sütőben, 28-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

      Nézd meg az elkészítést videón >>>

      ÍGY KÉSZÍTI SZABI A HAGYOMÁNYOS HÚSVÉTI KALÁCSOT - VIDEÓ >>> 

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin