A medvehagyma erdőkben, ligetes területeken nő. Virágzás előtt a fiatal, lándzsa alakú leveleit és a buzogányt formázó hagymáját érdemes gyűjteni, de ha nem kívánunk ezért messzire menni, akkor piacon, bioboltokban is érdemes körülnézni március vége felé. A Mecsekben azonban annyit szedhetünk, amennyit csak elbírunk.
Hogy használjuk fel a medvehagymát? >>>
MEDVEHAGYMÁS RECEPTJEINKET ITT TALÁLOD >>>
Vigyázz, becsapós!
A levelek formája hasonlít a gyönyvirág leveleire, ami viszont mérgező, így ha nem vagyunk biztosak, hogy jó levéllel van dolgunk, akkor a kezünk között kicsit össze kell morzsolni. Ha fokhagymaillat árad a tenyerünkről, akkor nem tévesztettük el, az a medvehagyma.
MEDVEHAGYMASZEZON! FELHASZNÁLÁSI TIPPEK A PESTÓTÓL A POGÁCSÁIG >>>
Egyél belőle, amíg lehet!
Amellett, hogy nagyon kellemes az íze, még egészséges is a medvehagyma: jót tesz a koleszterinszintnek, a vérnyomásnak és az emésztőrendszernek is. Svájcban még a teheneknek is szoktak medvehagymát adni, mert így a tejük kellemes fokhagymás ízt kap.
Ha többet szeretnél tudni az ország elsőszámú medvehagyma-lelőhelyéről, a bama.hu cikkgyűjteményében számos érdekességet megtudhatsz!