Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mediterrán diéta: fogyj úgy, hogy közben igazán jókat eszel!

default user icon
MME
Ínycsiklandó tésztaételek, rengeteg friss zöldség és gyümölcs, sőt, még hamburger és némi csokis finomság is szerepelhet az étrendedben. A lényeg a mértékletesség: így egészségesen és tartósan megszabadulhatsz a felesleges kilóktól.

A Földközi-tenger térségében élő nemzetek konyhája tele van friss alapanyagból készült fogásokkal. Gondoljunk csak a rengeteg salátára, a paradicsomos ételekre, a tenger gyümölcseire... Az olyan egészséges hozzávalók, mint az olívaolaj, a fokhagyma, a natúr joghurt, az olajos magvak, a nap érlelte zöldségek és gyümölcsök elengedhetetlen szereplői a mindennapi étrendjüknek.

Érdemes tehát követned a mediterrán étkezés alapelveit, ha életmódot váltasz, de tudnod kell azt is, hogy ez önmagában még nem garantálja a sikert! Ahhoz ugyanis önuralomra is szükség van: a mennyiségeket tekintve meg kell találnod az arany középutat, és le kell mondanod a rossz, elhízást okozó szokásaidról.

Tápláló fogások, sok folyadék

- A mediterrán régió közkedvelt ételeinek titka a magas rost- és fehérjetartalom. Ezért nem kell hatalmas adagokat enned belőlük ahhoz, hogy jóllakj.

- Sok mindenből viszont talán többet kell fogyasztanod: ha eddig nem ettél meg naponta öt adag zöldséget vagy gyümölcsöt, akkor bizony mostantól ezt bizony szép lassan be kell építened az étrendedbe! Első lépésként például a sovány hús mellé szánt rizs felét cseréld párolt zöldségre, és fogyassz el hozzá egy tál salátát is. Mindig keress a szezonális terményeket, és kísérletezz bátran a különböző zöldségfélékkel!

- A főzéshez használt állati eredetű zsiradék helyett használj olívaolajat. A kalóriatartalma ugyanannyi, mint a zsíré, viszont egészségesebb annál! Főzéshez vagy a dresszingbe bőven elég belőle fejenként 1 ek.

- Ne koplalj: étkezz naponta ötször, hogy kiegyensúlyozott maradjon az anyagcseréd. Sokan kihagyják a reggelit, pedig ez tilos! Ha eddig nem ettél semmit reggelente, próbálj meg bekapni pár falatot, miután felkeltél, és hétről hétre emeld az adagot. Hidd el, szép lassan hozzászokik a szervezeted!

- Próbálj meg legalább heti két alkalommal omega-3 zsírsavban gazdag tengeri halat fogyasztani. A nagyobb boltok mirelitpultjaiban a fagyasztott változatot is megtalálod.

- A tojásos tészták helyett válaszd a durumlisztből készülteket. Az ilyen fogásokhoz használj sok zöldséget, a tészta mennyiségét pedig maximáld 60 g-ban.

- A fehér rizst cseréld barnára.

- A többi egészséges étrendhez hasonlóan ennél is fontos, hogy elég folyadékot fogyassz! A minimális adag naponta legalább 1,5 liter víz, akár simán, akár cukormentes házi limonádé formájában.

- Csökkentsd minimálisra a só mennyiségét! Használj helyette a mediterrán vidékeken olyannyira kedvelt zöld fűszereket, a bazsalikomtól kezdve a kakukkfűn, a mentán és a majoránnán át egészen az oregánóig.

ÍGY FOGY JENNIFER ANISTON ÉS SHAKIRA: ÍME A SZTÁROK DIÉTATRÜKKJEI >>> 
7 DOLOG, AMIT TENNED KELL ÉS 5, AMIT EL KELL FELEJTENED, HA DIÉTÁZOL! >>> 
4 HÉT ALATT MÍNUSZ 4 KILÓ - EZT KELL TENNED AZ EGYSZERŰ FOGYÁSHOZ >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss