Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mediterrán diéta

A Földközi-tenger vidékének lakói nagyobb eséllyel élnek egészségesebb, aktívabb és boldogabb életet, mint mások. Vajon mi a titkuk? Somogyi-Kovács Anita dietetikus elárulja: a nyugodt életvitel, a rendszeres mozgás, az emberi kapcsolatok, a pozitív hozzáállás, az egészséges étrend nagyban hozzájárul a jó minőségű élethez.

A mediterrán étrend elsősorban a görög, spanyol és olasz emberek körében kerül fogyasztásra, de hazánkban is megoldható a kivitelezése! Tudományos kutatások is alátámasztják, hogy ezen táplálkozási forma szerint étkezők körében jóval alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya. A jelentős antioxidáns-tartalmú étrend mellett a daganatos betegségek kialakulásának veszélyét is csökkenti.

Titokzatos lipokin

A Földközi-tengeri országokban termő, nap érlelte paradicsom mély piros színét a likopin nevű pigment adja. A legújabb vizsgálatok szerint ez a festékanyag segít elkerülni az életkor előrehaladtával jelentkező szív-, illetve mentális problémák kialakulását, és bizonyos rosszindulatú daganatok kifejlődését is. A kutatások eredményei alapján az, ha valakinek sok likopin van a vérében, gátolja az érelmeszesedés lényegét jelentő gyulladásos folyamat beindulását. A pigment emellett erős antioxidáns is, így a sejtek oxidációját szintén akadályozza.

Ezt edd, ha mediterrán módon szeretnél élni!

Az alábbiak mindennapos fogásnak számítanak a mediterrán étrendben: 
- Halak, tenger gyümölcsei, zsírszegény húsok, tojás, tej, joghurt, kefir, sajtok.
- Durumlisztből készült kenyerek, pékáruk és tészták, rizs és más gabonafélék.
- A lencse és a bab különféle változatai.
- A zöldségek és a gyümölcsök közül jellemzően a cékla, a brokkoli, a karfiol, az articsóka, a répa, a cikória, az endívia, a fejes saláta, a paprika- és hagymafélék, a paradicsom, a narancs, az eper, a málna, a citrom, a mandarin, a grépfrút, a szőlő és a barackok.
- A gabonafélék, a hüvelyesek, a zöldségek és a gyümölcsök rostjai gátolják az elhízást, és megakadályozzák az energiát adó tápanyagok gyors felszívódását, így a rostban gazdag étrend csökkenti az elhízás és az azzal járó szövődmények kialakulásának veszélyét.
- A felesleges koleszterin bevitel okozta betegségek előfordulási kockázata rendszeres, már kevés jó minőségű olívaolaj és az omega-3 zsírsavakban gazdag halfélék fogyasztásával is csökkenthetőek.

Szakértőnk tippjei

- Ha vállalkozó kedvű, és szeretné kipróbálni a különféle tengeri herkentyűket, például a polipot, a rákot, illetve a kagylót, akkor azt csak alapos hőkezelés után tegye!
- Ha legszívesebben ásványvizet iszik, ügylejen arra, hogy olyan termékeket fogyasszon, amelyek oldott ásványianyag-tartalma 500 mg alatt van, és az is fontos, hogy váltogassa a különböző márkákat!
- A pomance vagy sansa olívaolajok a legsilányabb minőségűek, mivel ezek a sajtolás utolsó fázisának termékei. Válasszon helyettük extra szűz olajat!

Még több diéta >>>  

Ezek is érdekelhetnek

Friss