Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Meddig használható a háztartási gép?

Bár azt hiszed, hogy egy életre vetted őket, mégis jobb, ha időnként ellenőrzöd: életkoruk rövidebb, mint gondolnád.
Hűtőszekrény

A hűtő esetében nyilvánvaló jelei vannak az öregedésnek. Ha túl sok vizet olvaszt le, ha túl gyakran jegesedik, vagy túl hangos a motorja, esetleg nem hűt. Időnként azonban nem árt, ha ellenőrzöd, hogy a tömítése nem öregedett-e el. Ezt a legegyszerűbben egy papírteszttel tudod elvégezni: helyezz egy papírlapot, az ajtóhoz, majd zárd be. Ha a papírlap leesik, vagy könnyedén kihúzható, ideje lenne kicserélni a gumitömítést. Ha csak erővel tudod kihúzni, akkor még semmi baja, tökéletesen zár, és tartja benn a hideget.

Mosógép

A mosógépek legtöbb alkatrésze műanyag, így idővel veszítenek rugalmasságukból, és bármikor eltörhetnek, megrepedhetnek bizonyos részek. Nem árt, ha 2-3 havonta indítasz egy üres programot 90 fokon, melyhez hozzáöntesz egy üveg ecetet. Az ecet remek vízkőoldó, és a környezetet sem szennyezed vele. Amennyiben a falba ürít a gép, időnként szedd szét a csatlakozót, mert könnyen eldugulhat. Ennek leggyakoribb jele, hogy a mosógép nem tud rendesen kicentrifugázni, esetleg le is áll egy program közepén, hiszen a vizet nem tudja kiszivattyúzni.

Vasaló

A készülék leggyakoribb hibája, hogy a hőmérsékletállító gombja elromlik. Így állandó hőt termel, nem lehet kisebbre állítani. Talán elvagy vele néhány hétig, de hosszútávon jobb, ha újat vásárolsz. A másik fő probléma, ha eldugulnak a gőzkieresztő lyukak. Időnként tegyél ecetet a vízbe, és így gőzöld át, míg az összes víz el nem fogy belőle.

Ne feledd: lehet, hogy azt hiszed, hogy a régi masina még tökéletes, de néha eljön az idő, amikor a pénztárcád miatt kell újat venni. Lehet, hogy hirtelen sokba kerül egy új gép, de hosszútávon energiafogyasztásban biztosan jobban jársz egy modernebb készülékkel. Igyekezz mindig a legjobb energiaosztályút választani.

Soha ne használj sérült készüléket, még akkor sem, ha azt gondolod, hogy nem lehet bajod! Elég egy elektromos kis szikra, és máris kész a baj. Ne próbálj semmilyen elektromos gépet egyedül megjavítani, mindig bízd szakemberre a feladatot!

Mosogatógép: évi 16 szabad nap >>>

Praktikus és mihaszna konyhagépek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss