Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mate tea, a hosszú élet titka

default user icon
SB
Vértisztító, vitalizáló, fogyasztó, étvágycsökkentő - és idegrendszeri panaszok esetén is használják.
A dél-amerikai csoda

Jó meleg, pára, sok csapadék: ezt szereti a magyalfélék családjába tartozó örökzöld fa, a mate - vagy más néven paraquay tea. Yerba matenak is hívják, de nevezik jezsuiták teájának, Szent Bartholomeo teájának, Paraguay teának, yerba teának is, Brazíliában chimarrão–nak. Egész Dél-Amerikában, de Libanonban és Szíriában is fogyasztják.

A mate jobb, mint a kávé

A mate íze kicsit füstös, kesernyés, fűre emlékeztető, hatóanyaga a matein. A tea teinjéhez és a kávé koffeinjéhez hasonlóan a matein is élénkít, de mivel az idegrendszerre is hatással van, képes nyugtatni is. Nem lehet hozzászokni, és fogyasztása mellett is pihentető az alvás. Édesen is fogyasztják, cukorral vagy mézzel, ilyenkor mate dulce a neve.

A mate tea 146 féle illóolajat tartalmaz, és nincs híján ásványi anyagoknak, nyomelemeknek, csersavnak, vitaminoknak sem. Európába a jezsuita misszionáriusok hozták Amerikából, ezért is hívják sok helyen még mindig jezsuita vagy misszionárius teának.

Mate-szertartás

A mate tea fogyasztását egy szertartással kötik össze Dél-Amerika országaiban. A szertartás lényege, hogy a szárított teafüvet a maténak nevezett edénybe szórják, mely készülhet fémből - akár ezüstből -, üvegből, de fából is. A mate edény tökhéjból is lehet, gyakran ezüsttel díszítik. A szertartás következő lépése, hogy meleg vizet öntenek a teafűre, majd a bombillának nevezett, szűrővel ellátott szívószállal szívják ki teát. A tököt és a szívószálat továbbadják. A mate ivás szertartása régi hagyomány, a szabályokat be kell tartani, ilyenkor egyesülnek a lelkek.

Argentínában, Uruguay-ban gyakran látni az utcán matezó embereket. Brazíliában, Chilében is nagy hagyományai vannak. Ha családi vagy baráti körben matéval kínálnak, nem illik visszautasítani.

Gyógyító mate

A mate tea javítja a szellemi képességeket, élénkíti a figyelmet, fokozza a szív- és légzőrendszer működését is. Magas C-vitamin tartalma miatt megfázás, influenza esetén is érdemes matét inni. Segíti a zsírok lebontását, így sokan fogyókúrázásra használják. Vízhajtó, ezért puffadtság ellen is jól használható.

Teák a Mindmegettén >>>

Más fogyasztó hatású teák >>>

És még egy cikk néhány érdekes teáról >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss