A főtt sonkát apró kockákra vágjuk, a tésztát bő, sós, vízben kifőzzük. A hagymákat apró kockára aprítjuk, olajat hevítünk, a vöröshagymát megdinszteljük benne, majd rádobjuk a sonkát és a fokhagymát. Tovább pároljuk, majd megsózzuk.
A tejfölt és a mascarponét jól kikeverjük és a sonkára öntjük. Jól összerotyogtatjuk, végezetül levesszük a tűzről és hozzáadjuk a nyers tojást, és összekeverjük.
Egy hőálló tálat kikenünk olajjal, megszórjuk zsemlemorzsával.
A kifőtt tésztát összekeverjük a sonkával, beleöntjük a jénai tálba, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal, a sajt tetejét pedig kevés zsemlemorzsával. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.