Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mascarponés mokkatorta fehércsokival

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 28 cm-es kerek formához:
  • A tésztához:
  • 4 db tojás
  • 20 dkg margarin
  • 15 dkg cukor
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál holland kakaópor
  • 1 evőkanál jó minőségű instant kávé
  • 0,5 dl tej
  • 1 csomag sütőpor
  • A krémhez:
  • 1 dl minőségi eszpresszó kávé
  • 2 evőkanál instant kávé
  • 5 dl habtejszín
  • 25 dkg mascarpone sajtkrém
  • 20 dkg porcukor
  • 3 kupaknyi rum vagy rumaroma
  • 6 dl lapzselatin
  • 5 dkg fehércsoki (1/2 tábla)
  • A díszítéshez:
  • 5 dkg fehércsoki
  • 10 ml tejszín
  • csokilapok
  • csokiforgács
  • színes cukorka

Elkészítés

Elkészítés: Először a tésztát készítem el, mert a krémet hidegen keverem össze. Mivel nem szükséges, hogy a tészta könnyű piskóta legyen, mert akkor a krémtől hamar elázik, így egy kevert tésztát készítek. Semmi hókuszpókusz, veszek egy nagyobb tálat, bele a puha margarin, az egész tojások, a cukor, a kakaópor, az instant kávé, csipet só, a tej, és géppel jól kikeverem, ez kb. 4-5 percet vesz igénybe. Ezután beleszitálom a lisztet, és a sütőport is hozzáadom.

A sütőt előmelegítem 180 C fokra. A 28 cm-es kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibélelem, erre öntöm rá masszát, majd betolom a sütőbe, és fél óra alatt készre sütöm. Persze ellenőrzöm egy hegyes késsel (vagy ami éppen a kezembe akad), hogy megsült-e mindenhol.

Kiveszem, a karimát leválasztom róla, kiborítom, és lehúzom a sütőpapírt róla. Hűlni hagyom és elkészítem a krémet.

A krémhez először főzök 1 dl presszókávét, jó erőset, és ebben oldom fel a 2 evőkanál instant kávét, és kevergetve a fehér csokit is. Hozzáadom a rumot vagy rumaromát.

A lapzselatint hideg vízbe áztatom, majd kiveszem, és a kávés elegyhez adom, de fél percre a mikróban megmelegítem. Nem szabad forralni, de azt szeretném, ha a zselatin feloldódna.

A tejszínt a porcukorral kemény habbá verem, majd ebbe lassan, keverés közben belecsurgatom a kávés elegyet, végül a mascarpone krémet is hozzáadom, és keverek rajta egy keveset. Ha szép sima a krém, akkor beteszem hűlni a hűtőbe.

A fehér csoki másik felével díszítek majd. Nagyon kevés tejszínt adok a fehér csokihoz, a mikróba fél percre beteszem olvadni, majd egy zacskónak lecsippentem a sarkát, és belekanalazom az olvadt csokit. Sütőpapírt teszek az asztalra, és pöttyöket nyomkodok rá, ami reményeim szerint megdermed majd. Nem szabad sok tejszínnel hígítani, mert nagyon puha lesz, és akkor már nem szedhető le a papírról. Beteszem a hűtőbe a fehér csoki pöttyöket dermedni.

Összeállítom a tortát: a tészta köré visszateszem a karimáját, de ha van, akkor egy állítható karima még jobb, mert az magasabb is, és jobban össze lehet szorítani. Belekanalazom az összes krémet, szépen elsimítom a tetejét. Beteszem ezt is dermedni a hűtőbe.

Fél óra múlva kellően megdermedt a krém, így leválasztom a krémkarimát. A tetejére a hűtőből kiveszem a fehér csoki pettyeket, tovább díszítem csokivirágokkal, és reszelek is rá egy kevés csokit is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss