Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mascarponés körtetorta

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 6 dkg kristálycukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • 1 tojássárgája
  • csipet só
  • 1-2 evőkanál víz
  • A mascarponés töltelékhez:
  • 15 dkg mascarpone
  • 10 dkg porcukor
  • 2 egész tojás
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1,5 dl tejszín
  • 1/2 csomag vaníliás pudingpor
  • A tetejére:
  • 2 db körte
  • pörkölt mogyoró
  • 1 evőkanál kristálycukor

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet összekeverjük a csipet sóval, majd hozzáadjuk a vajat, és kézzel elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojássárgáját és kanalanként a vizet, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ezután a hűtőbe tesszük 30 percre pihenni.

Egy piteformát kikenünk vajjal, majd a hűtőből kivett tésztát kinyújtjuk, és kibéleljük vele a formát (én két fólia között nyújtom ki a tésztát, így nem ragad, és könnyű vele bánni). A formába lévő tésztát villával több helyen megböködjük, majd óvatosan beleöntjük a tölteléket.

A töltelékhez a mascarponét elkezdjük kikeverni a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd állandó keverés mellett, egyesével hozzákeverjük az egész tojásokat is. Ezután hozzákeverjük a tejszínt, majd a vaníliás pudingport, és addig keverjük, míg teljesen sima állagú lesz. Végül az előkészített formában lévő tészta tetejére óvatosan ráöntjük a mascarponés keveréket.

A körtéket meghámozzuk, felszeleteljük, majd óvatosan a töltelék tetejére helyezzük a szeleteket (hámozás után a körtéket citromlével csepegtessük meg, hogy ne barnuljanak meg). Végül a torta tetejét megszórjuk 1 evőkanál kristálycukorral és a pörkölt mogyoróval (vagy akár mandulaforgáccsal).

Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt készre sütjük (én légkeverésnél 150 fokon, 40 percig sütöttem). A sütőből kivéve, a formában hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt a torta tetejét porcukorral megszórjuk, majd ízlés szerint felszeletelve tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss