Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mascarponés kókusztorta karamellizált ananásszal és mangóval

120 perc
mester
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 1 tojás
  • 15 dkg margarin
  • 15 dkg cukor
  • 35-40 dkg finomliszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/2 csomag sütőpor
  • A karamellizált gyümölcsökhöz:
  • 1 db szép nagy friss ananász
  • 1 db érettebb mangó
  • 2 csomag bourbon vaníliás cukor vagy 1 rúd vanília
  • 8 dkg kristálycukor
  • A kókuszkrémhez:
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 2,5 dl kókusztej
  • 2,5 dl tehéntej
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csomag tejszín ízű pudingpor
  • A mascarponekrémhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 40 dkg 20 % tejföl
  • 15 dkg porcukor
  • 9 db lapzselatin
  • A tejszínhabhoz:
  • 2,5 dl habtejszín
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 csomag habfixáló
  • Valamint:
  • 3-4 evőkanál baracklekvár

Elkészítés

Elkészítés: Egy közepes tálban a puha margarint a többi hozzávalóval jól összegyúrom, és fél órára beteszem a hűtőbe. Ez idő alatt a 28 cm-es tortaforma alját kibélelem sütőpapírral, a sütőt bekapcsolom 170 fokra, és elkezdem az ananászt és a mangót karamellizálni.

A gyümölcsöket meghámozom és kisebb kockákra vágom. Az ananász középső fás részét eltávolítom. Egy nagyobb serpenyőben a cukrot karamellizálom, erre szórom a gyümölcsöket és a vaníliás cukrokat. Elég nagy lángon csinálom, a karamell össze is tapadhat, de a gyümölcs levében később felolvad. Akkor van készen, ha a leve teljesen elpárolgott, és csak a csillogó gyümölcskockák maradnak meg. Lehúzom a serpenyőt, és hagyom kihűlni.

A hűtőben pihenő tésztát kiveszem, a tortaforma alját sütőpapírral kibéleltem, erre kerül a tészta, szépen elsimítva, majd betolom a sütőbe, és kb. fél óra alatt megsütöm. Amíg sül a süti, nekikezdek a kókuszkrémnek:

A kókuszreszelékből, tejből, kókusztejből cukorból és tejszín ízű pudingporból pudingot főzök, és hagyom kihűlni. A lapzselatint kevés hideg vízbe beáztatom, ha megdagadt, akkor kiemelem, és kevés meleg vízben hagyom felolvadni, majd egy nagyobb keverőtálba teszem, ahova előtte a mascarponét, a tejfölt és a porcukrot mind beleraktam, és keverőgéppel jól kikeverem, végül hozzáforgatom a kihűlt kókuszos pudingot is.

A habtejszínt a cukorral géppel kemény habbá verem, majd a vége felé hozzászórom a habfixálót is, és ezzel még keverem egy kicsit. Ezt a tejszínhabot adom hozzá az előbbiekben összekevert kókuszos mascarponés krémmel. Hát nem lett kis adag. :) A hűtőbe teszem vissza, felhasználásig.

Ez alatt a fél óra alatt megsült a sütemény alja, úgyhogy kiveszem a sütőből, a karimát leveszem róla, és 3-4 evőkanál baracklekvárral megkenem a tészta tetejét, és hagyom kihűlni.

A torta összeállítása: A kihűlt tésztát - mivel holnap visszük el - én rögtön a tortatartó aljába teszem bele, e köré kerül az állítható krémkarima. Ez jobb, mint a saját karimája, mert szorosabban lehet vele összefogni a krémet, illetve még magasabb is. A kókuszos mascarpone krém felét belekanalazom a formába, elsimítom, majd egy maréknyi karamellizált gyümölcsöt szórok rá. Ezt befedem a krém másik felével, és ezt is szépen elsimítom. A tetejére kerül az összes ananász és mangó, amit szintén elrendezgetek rajta.

Ezek is érdekelhetnek

Friss