Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mascarponés-karamelles rizs

MME MME
1 5/5
45 perc
bonyolult
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók 6 személyre:
  • A rizshez:
  • 20 dkg rizs
  • 6 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • A karamellhez:
  • 5 dkg cukor
  • 2 dl tejszín
  • A krémhez:
  • 3 banán
  • 2 dl tejszín
  • 25 dkg mascarpone
  • 3 evőkanál cukor
  • A díszítéshez:
  • 1 evőkanál kakaópor, tetszőleges gyümölcsök

Elkészítés

Előkészítés: A rizst megmossuk, lecsepegtetjük. Felforralunk 3 dl vizet egy csipet sóval, beleszórjuk a rizst, és lefedve addig főzzük, amíg a vizet beissza.

Elkészítés: A tejet felforraljuk cukorral, a vaníliás cukorral. Amikor a rizs beitta a vizet, ráöntjük a tejet, és letakarva, nagyon óvatosan főzzük, párszor megkeverjük. Amikor már majdnem beitta a tejet, félrehúzzuk a tűzről, és állni hagyjuk, de a fedőt nem vesszük le 20-30 percig. Közben elkészítjük a karamellt. A cukrot nagyon óvatosan karamellizáljuk, amikor már szép a színe, ráöntjük a tejszínt, és felolvasztjuk benne a karamellt. Amikor elolvadt, a puha tejberizshez keverjük. Előveszünk egy kisebb tálat. A rizs felét beletesszük, vékonyan rászeleteljük a banánokat, majd betakarjuk a rizs másik felével, és kanállal lenyomkodva tömörítjük. Félretesszük, hogy jól kihűljön. Ha teljesen kihűlt a rizs, kemény habbá verjük a tejszínt. Kikeverjük a mascarponét kevés cukorral, végül a tejszínhabbal. A karamelles rizst megkenjük a krém felével, és megszórjuk kakaóporral. A maradék krémet habzsákba szedjük, és megdíszítjük a rizs tetejét. Tálalásnál tehetünk rá szeletelt gyümölcsöket, öntetet.

Munka: kb. 35 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag: 636 kcal

Megjegyzés

Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss