Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Mascarponés baracktorta

default user icon

Hozzávalók

  • Hozzávalók 12 szelethez:
  • A tésztához:
  • 3 tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 5 evőkanál liszt
  • vaj, liszt a forma kikenéséhez, beszórásához
  • A krémhez:
  • 50 dkg mascarpone krémsajt
  • 15 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kiskanál vanília-esszencia vagy -aroma
  • 2 dl 30%-os tejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 2 evőkanál zselatin por
  • 50 dkg friss őszibarack vagy 1 üveg őszibarackbefőtt
  • 1 csomag színtelen tortazselé

Elkészítés

    Elkészítés: A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, az étcsokoládét fém, porcelán vagy üvegtálkába tördeljük, és vízgőzfürdő fölött felolvasztjuk. A tojássárgákat a cukorral és a puha vajjal fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott étcsokoládét, elkeverjük, beleszórjuk a sütőporral elkevert lisztet, és a kemény habbá vert tojásfehérjékkel lazítjuk. Végül vajazott, liszttel beszórt magas falú hosszúkás formába szedjük, elsimítjuk, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Ha elkészült, rácsra borítjuk és kihűtjük.

    A hideg tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük. A zselatint 1/2 deci forró vízben feloldjuk. Ha friss őszibarackkal dolgozunk, megmossuk, meghámozzuk és kimagozzuk. Az előkészített barackok felét kicsi kockákra vágjuk, a másik felét cikkekre daraboljuk.

    Közben a krémhez a mascarponét a porcukorral, a reszelt citromhéjjal, a vanília-esszenciával vagy -aromával elkeverjük, beleforgatjuk a barackkockákat, a kemény tejszínhabbal lazítjuk, és belekeverjük a feloldott zselatint. Ebből a krémből 5 evőkanállal félreteszünk a díszítéshez, ebben ne legyen barack, hogy a habzsákból ki tudjuk nyomni.

    A tésztalapot lapjával félbevágjuk, az alufóliával bélelt sütőformába az alját visszatesszük, rákenjük a krém felét, befedjük a másik tésztalappal, és rászedjük a krém másik felét. Végül eligazítjuk, és hűtőben 1 óra alatt megdermesztjük.

    Ekkor a tetejét cikkekre vágott barackkal díszítjük, ráöntjük a 2 deci forró vízben vagy baracklében feloldott tortaszelét, és 1-2 órára visszatesszük a hűtőbe dermedni.

    Tálaláskor az alufólia két szélét megfogjuk, óvatosan kiemeljük a tortát a formából, deszkára tesszük, lehúzzuk róla a fóliát, és a tetejét habzsákból kinyomott krémrózsákkal, barackcikkekkel, ízlés szerint friss mentával vagy citromfűvel díszítjük.

Megjegyzés

A feloldott zselatinnal elkevert krémmel gyorsan dolgozzunk, mert viszonylag hamar, 5-8 perc alatt megdermed, és nem tudunk szépen dolgozni vele.

Liptai Zoltán receptje, fotó: Balogh Tamás

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin