Elkészítés: A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, az étcsokoládét fém, porcelán vagy üvegtálkába tördeljük, és vízgőzfürdő fölött felolvasztjuk. A tojássárgákat a cukorral és a puha vajjal fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott étcsokoládét, elkeverjük, beleszórjuk a sütőporral elkevert lisztet, és a kemény habbá vert tojásfehérjékkel lazítjuk. Végül vajazott, liszttel beszórt magas falú hosszúkás formába szedjük, elsimítjuk, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Ha elkészült, rácsra borítjuk és kihűtjük.
A hideg tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük. A zselatint 1/2 deci forró vízben feloldjuk. Ha friss őszibarackkal dolgozunk, megmossuk, meghámozzuk és kimagozzuk. Az előkészített barackok felét kicsi kockákra vágjuk, a másik felét cikkekre daraboljuk.
Közben a krémhez a mascarponét a porcukorral, a reszelt citromhéjjal, a vanília-esszenciával vagy -aromával elkeverjük, beleforgatjuk a barackkockákat, a kemény tejszínhabbal lazítjuk, és belekeverjük a feloldott zselatint. Ebből a krémből 5 evőkanállal félreteszünk a díszítéshez, ebben ne legyen barack, hogy a habzsákból ki tudjuk nyomni.
A tésztalapot lapjával félbevágjuk, az alufóliával bélelt sütőformába az alját visszatesszük, rákenjük a krém felét, befedjük a másik tésztalappal, és rászedjük a krém másik felét. Végül eligazítjuk, és hűtőben 1 óra alatt megdermesztjük.
Ekkor a tetejét cikkekre vágott barackkal díszítjük, ráöntjük a 2 deci forró vízben vagy baracklében feloldott tortaszelét, és 1-2 órára visszatesszük a hűtőbe dermedni.
Tálaláskor az alufólia két szélét megfogjuk, óvatosan kiemeljük a tortát a formából, deszkára tesszük, lehúzzuk róla a fóliát, és a tetejét habzsákból kinyomott krémrózsákkal, barackcikkekkel, ízlés szerint friss mentával vagy citromfűvel díszítjük.