Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mascarpone – nem csak tiramisuba

Ez is egy olyan nyilem-nyalom dolog, afféle úri huncutság, ami ha a tiramisu álcájába rejtezik, akkor már hajlamosak vagyunk elfogadni, de az önálló létjogosultságért még küzdenie kell a magyar gasztronómia csataterén. Pedig, pedig...

Lombardiából származik, a 16. század végén kezdték el önálló termékként kezelni ezt az anyagot. A lefölözött tejet íróval gazdagították, borkősavval kezelték, és az így született anyagot nevezték el mascarponénak. Eredetileg bivalytejből készült, ma inkább a tehéntej-alapó mascarpone az elterjedtebb.

Bár a legtöbb esetben krémsajtként aposztrofálják, én a magam részéről jobban kedvelem a tejszínkrém elnevezést. Úgy érzem, ez közelebb áll a mascarpone finomságához.

Szinte bármihez használhatjuk. A megszokott olasz édességek mellett a tejszínes krém alternatívájaként is nagyszerű, vagy tortákba tölteléknek, de megállja a helyét fagylaltokban, remekül harmonizál a zöldségekkel, kiválóan képes összefogni a mártásba szánt alapanyagainkat.

Édesen

A pohárkrémekben az is jó, hogy végtelenül variábilisak. Bármilyen szezonális gyümölcsre rá lehet kanalazni a tojással, cukorral kikevert, tojáshabbal fellazított krémet. Nyáron friss eperrel, málnával, szederrel tálaljuk, télen karamellöntettel vagy déligyümölcsökkel, esetleg jó minőségű házi dzsemmel is kínálhatjuk. Magát a krémet ízesíthetjük kakaóval, fehér csokoládéval, valamilyen likőrrel (pl. Cointreau).

Aztán persze ott a tiramisu, ami tényleg az egekbe emeli az embert, ha jó alapanyagokból, kellő odafigyeléssel van elkészítve. Ez persze minden ételre áll, de a tiramisu készítésénél minden mozzanatnak jelentősége van. Milyen a kávé, amaretto-likőrt adunk-e hozzá, milyen piskótával dolgozunk, s az mennyi kávét szívott magába a mi engedélyünkkel. Arról nem is beszélve, hogy az ízek összeéréséhez néhány órányi hűtőben való pihenésre minimum szüksége van.

Sósan

Az édes felhasználás mellett én szívesen adom tejszín helyett a húsokhoz. A zöldfűszerekkel illatosított, kicsit megpirított húsok (legyen az csirkemell vagy tarjaszelet) boldogan kerülnek szimbiózisba a mascarponéval.

A zöldséges ételek esetében is nagyon kellemes állagot biztosít, jó társítható sütőtökkel, cukkinivel vagy egy nagyobb adag dinsztelt gombával.  A húsos olasz szalonnának is jót tesz, ha egy kevés tejszínkrémmel összekeverve kerül az kifőzött tésztára.  Bátrabbak rizottóhoz is kipróbálhatják.

Mivel semleges ízű, így a variációk száma végtelen. Nagyon mellényúlni nem lehet, így érdemes kísérletezgetni!

Mascarponés finomságok >>> 

Legjobb tiramisu receptek >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss