Részletes receptkereső »
  •  
  •  

Mascarpone – nem csak tiramisuba

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

Mascarpone – nem csak tiramisuba

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

Mascarpone – nem csak tiramisuba

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
Ez is egy olyan nyilem-nyalom dolog, afféle úri huncutság, ami ha a tiramisu álcájába rejtezik, akkor már hajlamosak vagyunk elfogadni, de az önálló létjogosultságért még küzdenie kell a magyar gasztronómia csataterén. Pedig, pedig...

A mascarpone csodálatos anyag. Alázatosan magára vállalja az unterman szerepét, legyen szó bármilyen édes krémről, sós mártásról.

A tiramisu nem létezik nélküle, de a krémes csoda máshoz is kipróbálható A tiramisu nem létezik nélküle, de a krémes csoda máshoz is kipróbálható

Lombardiából származik, a 16. század végén kezdték el önálló termékként kezelni ezt az anyagot. A lefölözött tejet íróval gazdagították, borkősavval kezelték, és az így született anyagot nevezték el mascarponénak. Eredetileg bivalytejből készült, ma inkább a tehéntej-alapó mascarpone az elterjedtebb.

Bár a legtöbb esetben krémsajtként aposztrofálják, én a magam részéről jobban kedvelem a tejszínkrém elnevezést. Úgy érzem, ez közelebb áll a mascarpone finomságához.

A mascarponéból készülő krémek linzerkosárkába, tortába vagy piskótatekercsbe töltve is isteniek A mascarponéból készülő krémek linzerkosárkába, tortába vagy piskótatekercsbe töltve is isteniek

Szinte bármihez használhatjuk. A megszokott olasz édességek mellett a tejszínes krém alternatívájaként is nagyszerű, vagy tortákba tölteléknek, de megállja a helyét fagylaltokban, remekül harmonizál a zöldségekkel, kiválóan képes összefogni a mártásba szánt alapanyagainkat.

Édesen

Gyümölcsökkel, kompóttal rétegezve egy kis vaníliás mascarpone mennyei desszert Gyümölcsökkel, kompóttal rétegezve egy kis vaníliás mascarpone mennyei desszert

Kezdő mascarpone-használóknak az ismerkedéshez kiváló lehet egy pohárkrém, ami villámgyorsan elővarázsolható, de bombabiztos desszert. Egyszerűen elkészíthető, nem terheli meg a vacsorával már jóllakott vendégek gyomrát, és a háziasszony learathatja a megérdemelt babérokat.

A pohárkrémekben az is jó, hogy végtelenül variábilisak. Bármilyen szezonális gyümölcsre rá lehet kanalazni a tojással, cukorral kikevert, tojáshabbal fellazított krémet. Nyáron friss eperrel, málnával, szederrel tálaljuk, télen karamellöntettel vagy déligyümölcsökkel, esetleg jó minőségű házi dzsemmel is kínálhatjuk. Magát a krémet ízesíthetjük kakaóval, fehér csokoládéval, valamilyen likőrrel (pl. Cointreau).

Aztán persze ott a tiramisu, ami tényleg az egekbe emeli az embert, ha jó alapanyagokból, kellő odafigyeléssel van elkészítve. Ez persze minden ételre áll, de a tiramisu készítésénél minden mozzanatnak jelentősége van. Milyen a kávé, amaretto-likőrt adunk-e hozzá, milyen piskótával dolgozunk, s az mennyi kávét szívott magába a mi engedélyünkkel. Arról nem is beszélve, hogy az ízek összeéréséhez néhány órányi hűtőben való pihenésre minimum szüksége van.

Sósan

Az édes felhasználás mellett én szívesen adom tejszín helyett a húsokhoz. A zöldfűszerekkel illatosított, kicsit megpirított húsok (legyen az csirkemell vagy tarjaszelet) boldogan kerülnek szimbiózisba a mascarponéval.

Egy kis fűszerrel megbolondítva gyors és remek szendvicskrém vagy mártogatós is lehet Egy kis fűszerrel megbolondítva gyors és remek szendvicskrém vagy mártogatós is lehet

A zöldséges ételek esetében is nagyon kellemes állagot biztosít, jó társítható sütőtökkel, cukkinivel vagy egy nagyobb adag dinsztelt gombával.  A húsos olasz szalonnának is jót tesz, ha egy kevés tejszínkrémmel összekeverve kerül az kifőzött tésztára.  Bátrabbak rizottóhoz is kipróbálhatják.

A rizottót is krémesebbé teszi néhány kanál mascarpone A rizottót is krémesebbé teszi néhány kanál mascarpone

Jó tudni!
Abban az esetben, ha mascarponéval sűrítjük a étel, sokkal kevesebb zsiradékra van szükség, mert a tejszínkrém zsírtartalma igen magas, 70 % körül mozog.

A mascarpone eltarthatósága korlátozott, így feltétlenül a lejárati dátum előtt használjuk fel, és a kibontott dobozt ne sokáig őrizgessük a hűtőben.

Mivel semleges ízű, így a variációk száma végtelen. Nagyon mellényúlni nem lehet, így érdemes kísérletezgetni!

Receptjeink mascarponéval >>> 

Tiramisu-variációk >>>

Krémsajt, a mindig jó >>>

Pillanatok alatt készíthetünk belőle pohárkrémet gyümölcsökkel, kekszmorzsával vagy gabonapelyhekkel Pillanatok alatt készíthetünk belőle pohárkrémet gyümölcsökkel, kekszmorzsával vagy gabonapelyhekkel

WM

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hozzászólások

Összes hozzászólás: 1 db
  • 2010. július 13. 08:27
    A recepteket kiválónak találtam , és megfontolónak a kivitelezéshez elkészítéshez .
Hasznos csomag