Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mascarpone, megeszlek!

default user icon
MME
Tejszínből készül, de sokkal krémesebb, gazdagabb, teltebb, selymesebb, simább. Ne fokozzuk tovább: ez az ezerarcú csoda! A diétázók most forduljanak el, kattintsanak máshova!

Aki szereti a tejszínt és a vajat, a mascarponét is imádja. Brutális finomság, bár önmagában kevéssé értelmezhető. Tejszínből készül, préselés nélkül, zsírtartalma 50% körüli. Ez bizony magas, de pont ez a zsírosság oldja ki a fűszerek aromáját, ettől krémes és ellenállhatatlan a vele készült étel.

Semlegesnek mondható íze miatt ezerféle módon felhasználható. Egy kanál belőle bármilyen ragulevest vagy főzeléket krémessé, simává tesz, de különféle sós krémeket is készíthetünk belőle akár szósznak, akár mártogatósnak. Erős illatú és ízű sajtokat is kikeverhetünk vele, lágyíthatunk, selymesíthetünk vele különféle ízeket.

Minden bizonnyal a tiramisu tette ismerté, selymességének a kávé, az amaretto és a piskóta kiváltképp jól áll. De megkockáztatom, hogy az alábbi receptet is bátran készíthetjük tiramisuként. Az a kis piskóta nem fog ártani, a banán, kardamom és mokka hármasát pedig kötelező kipróbálni! :)

Kardamomos banánkompót mokkás mascarponekrémmel

Hozzávalók:
4 banán
10 dkg cukor
1 dl víz
fél citrom
1 mokkáskanál őrölt kardamamom
50 dkg mascarpone
3 evőkanál porcukor
2 evőkanál instant kávé 1 evőkanál vízzel elkeverve
1 cl kávélikőr

Elkészítés: A banánt megpucoljuk, felkarikázzuk, meglocsoljuk fél citrom levével. A cukrot karamellizáljuk, felöntjük 1 dl vízzel, belerakjuk a banánt és a kardamomot, egyet forralunk rajta, lehúzzuk, hozzáadjuk a kávélikőrt, félretesszük.

A mascarponét kikeverjük a porcukorral és a vízzel elkevert instant kávéval, majd a banánkompóttal rétegezve poharakba, tálkákba rendezzük.

Én fél órát állni hagynám, de a türelmetlenek azonnal neki is kezdhetnek. :)

Természetesen ebben a receptben is – mint mindegyikben – lehet játszani az alapanyagokkal és a fűszerezéssel. Mivel én magam is folyton kísérletezgetek, örülök, ha mások is szabadon használják a recepteket. :)

És akkor néhány ötlet…

Ha kávékrémet készítünk, de szeretnénk, hogy a krém fehér maradjon, a tejszínt felforraljuk, beletesszük a kávészemeket, és egy éjszakára letakarva hidegre tesszük. Másnap leszűrjük. Használhatunk tejet is. Ebben a receptben mondjuk nincs tejszín, de kiválthatjuk a mascarpone egy kis részét tejszínnel, amit majd másnap felverve adunk a sajtkrémhez.

A kardamom nagyon különleges fűszer, nálunk sajnos még kevéssé használják. Indiából és Afrikából származik. Az illóolaj a legfontosabb alkotórésze. A zöld héjban megbúvó magok  illatosak, a héjat le kell fejteni, a magokat összezúzni. Frissen, mozsárban zúzva az igazi!  Létezik fekete és fehér változata is, de az ínyencek a zöldre esküsznek. A kávéhoz nagyon illik, arab és keleti országokban sok helyen kapunk kardamomos kávét. De húsokhoz, rizshez, kolbászokhoz, likőrökhöz, curryhez is kitűnő fűszer. Ráadásul az emésztést javítja, gátolja a puffadást, serkenti a szív működését.

A banán nálunk leginkább desszertként szerepel, de sok helyen köretként is fogyasztják. Rengeteg fajtája van, főleg a sokkal semlegesebb, kevéssé édes fajták kerülnek főételekbe. De nyugodtan lecserélhetjük ebben a receptben más gyümölcsre is. Használjuk ki a szezon kínálatát és kreativitásunkat is!

Mascarponés receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss