Márton-napi libasült

default user icon
2 4/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 2 db hízott libamell
  • 1 db libacomb
  • 2 db alma
  • 1 db fehér hagyma
  • borsikafű
  • 5 szem egész szegfűszeg
  • őrölt fahéj
  • kakukkfű
  • durvára darált színes bors
  • wok fűszerkeverék (vagy kínai 5 fűszer keverék)
  • 1 dl vörösbor
  • A lilakáposztához:
  • 70 dkg lilakáposzta
  • 1 kis fej fehér hagyma
  • só (ízlés szerint)
  • cukor (ízlés szerint)
  • ecet (ízlés szerint)
  • őrölt kömény
  • 2 dl vörösbor

Elkészítés

    Elkészítés: A párolt káposztával kezdem: megmosom és vékonyra felszeletelem a lilakáposztát. Ezután egy nagyobb serpenyőben az apróra vágott fehér hagymát kevés olajon üvegesre párolom, majd hozzáadom a káposztát. Sózom, kevés ecetet és cukrot is adok hozzá, majd lefedem, és addig párolom, amíg a leve elpárolódik. Ezután hozzáöntöm a vörösbort, lefedem, és tovább párolom. Összességében 2 órán át párolom, és mindig adok hozzá egy kis bort. A végén újból ízesítem cukorral, ecettel és köménnyel.

    A libamellet és -combot megmosom, majd éles késsel a zsírréteget bevagdosom, rácsosan. Ezután egy serpenyőt rakok a tűzhelyre, zsiradék nélkül felforrósítom, és ebbe teszem a libákat a bőrös részükkel lefelé. 15 percet sütöm, néha megforgatom, hogy mindkét oldala megpiruljon, ez idő alatt legalább 3 dl zsírt enged ki magából.

    A sütőt előmelegítem 200 C fokra. Egy kisebb hőálló tál aljára szeletelem a hagymát és az almát, rászórom az egész szegfűszeget, őrölt fahéjat, majd megfűszerezem az elősütött libát (só, durvára darált bors, kakukkfű, őrölt fahéj, borsikafű, kínai fűszerkeverék).

    Ezután ráfektetem az almára és a hagymára, óvatosan aláöntöm a vörösbort, lefedem alufóliával, és 1 órát sütöm. Ezután a fóliát leveszem, és további fél órát pirítom.

    Amikor elkészült, tányérra szedem és felszeletelem, krumplipürével és a boros lilakáposztával tálalom.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Ékes Andrea 3 évvel ezelőtt
Pont ez volt a cél, hogy minél puhább legyen a káposzta, így már szinte selymes volt, mint egy lekvár!
Győrfiné Sz. Krisztina 3 évvel ezelőtt
káposztát 2 órán át párolni? Negyede idő is bőven elég, ha szétfő nem az igazi.

Hasonló Receptek

Magazin