Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Márton-napi libamell konyakos káposztával

Hozzávalók

  • olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek barna cukor
  • 1 fej lilakáposzta
  • őrölt kömény
  • 3 cl konyak
  • 1 tk vörösborecet
  • 1 kg zeller gumó
  • babérlevél
  • 2 dl tejszín
  • bors
  • őrölt bors
  • szerecsendió
  • 1 tk dijoni mustármustár
  • 1 db egész, hízott libamell
  • 2 gerezd fokhagyma
  • friss kakukkfű
  • rozmaring
  • 15 dkg vaj

Elkészítés

    1. Serpenyőben olívaolajat hevítünk, beleszórjuk az apróra vágott vöröshagymát és egy jó marék barnacukrot. Az egészet szép aranybarnára karamellizáljuk.Rászórjuk a legyalultlilakáposztát. Meghintjük sóval és csipet őrölt köménnyel. Puhára pároljuk, ha szükséges ízlés szerint utófűszerezzük. Belelöttyintjük a konyakot és pár csepp vörösbor-ecetet és álalásig melegen tartjuk.
    2. A zellert megpucoljuk, felkockázzuk és lábosba tesszük.Annyi hideg vizet öntünk rá, hogy épp ellepje. Csipet sót, és egy babérlevelet dobunk bele és puhára főzzük.
    3. Ha megfőtt, a vizet leöntjük róla és a babérlevelet kidobjuk. Hozzáöntjük a tejszínt és turmixolni kezdjük. Ha kell kis langyos tejjel hígítjuk. Szép selymes állagú pürét turmixolunk belőle.
    4. Sóval, borssal, szerecsendióval és dijoni mustárral ízesítjük. 10 dkg hideg vajat dobjunk bele, és az egészet a botmixerrel dolgozzuk össze. Tálalásig melegen tartjuk.
    5. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.A libamellet kettévágjuk, lehártyázzuk és szép szabályosra  körbevágjuk.Papírtörlővel letöröljük az előkészített melleket. A bőrös felét rácsmintásrairdaljuk. A zsírt átvágjuk, de a húst ne sértsük meg.Sóval és borssal mindkét felét bedörzsöljük.
    6. Száraz, hideg serpenyőbe helyezzük a melleket, bőrrel lefelé. Ha van vas nyelű serpenyőnk, használjuk azt.Szép lassú tűzön sütni kezdjük. A kiolvadó zsírt időnként leöntjük. A bőrös oldalátlegalább 5 percig sütjük, hogy szép piros legyen.Ha a bőrös oldal megpirult, megfordítjuk a melleket és 2 perc alatt megpirítjuk a másik oldalukat is.
    7. A sütés utolsó 20 másodpercében a serpenyőbe tesszünk 2 gerezd fokhagymaát megroppantva, pár szál friss kakukkfüvet, rozmaringot, és egy diónyi vajat.Ahogy a vaj elolvad és felhabzik, húzzuk le a tűzről. Az illatos vajjal jól meglocsoljuk a melleket.
    8. A libamellet serpenyővel együtta sütőbe tesszük és kb 15 percig sütjük. Ha felvágjuk szép rózsaszínnek kell lennie. Ha nyers és piros pár percig még sütjük.Ha szürkés, akkor túlsütöttük, gyorsan vegyük ki.
    9. A húst sütés után azonnal deszkára, vagy tányérra tesszük és alufóliával lazán lefedve legalább 5 percig pihentetjük. Pihentetés után szeleteljük.A pürével és a káposztával tálaljuk, a kisült szafttal meglocsoljuk.

    Videó! Így készítheted el a libamellet zellerpürével és konyakos káposztával! >>>

    MÉG TÖBB RECEPT ÁDÁM KONYHÁJÁBÓL! >>>

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin