Keress receptre vagy hozzávalóra
Hirdetes
Recept feltöltés

Így lesz tökéletes a Márton-napi libalakoma!

default user icon
Wessely Márta Alapételek
0
Itt a Márton-nap, így ilyenkor még az is libasültre vágyik, aki egyébként nem rajong ezért a szárnyasért. Nem véletlen, hogy a novemberi időszakban jut eszünkbe libát enni. Egyrészt a libahús és az azt körülölelő háj nem egy könnyed nyári fogás alapja, másrészt sok évszázados hagyománya van az őszutón történő libafogyasztásnak.
Hirdetes

Rengeteg legenda kering arról, hogy miként és hogyan lettek a Márton-nap főszereplői a libák, de bármelyik história is legyen az igazi, annyi biztos, hogy az egész nyári, földeken való munka után, a mezőgazdaságban dolgozók - sok esetben - egy vágósúlyban lévő libát is kaptak a bérük mellé. Ez a liba aztán hamar a tányéron végezte.

A legjobb libás receptek Márton-napra >>>

Ma már szerencsére nem szükséges sem a földeken kapálni, sem egy egész libát feldolgozni ahhoz, hogy Márton-nap környékén áldozzunk a hagyományoknak.

LIBANYAKLEVES, LUDASKÁSA, LIBACOMB: 3 ISTENI LIBÁS RECEPT MÁRTON NAPRA >>> 
A libasütés titka

A liba húsa rendkívül ízletes, ebből adódóan a fűszerezése is igen egyszerű: néhány jól eltalált zöld fűszer, egy kevés só és már mehet is a sütőbe a hús. A libát általában sütjük. Ha valóban jót szeretnénk enni, akkor érdemes konfitálni is a húst, ami messze nem olyan bonyolult művelet, mint ahogy hangzik. A dédanyáink által is sűrűn alkalmazott eljárás során a zsírba fektetett húst alacsony hőfokon, hosszan készítjük. Az eredmény szaftos, omlós hús, amelyet a konfitálás végén célszerű lesütni, körbe pirítani.

Libasült recept >>> 

A libából a leggyakrabban a combját és a melle húsát fogyasztjuk. Na, meg a máját, a háját, azaz a töpörtyűjét és a zsírját. A hízott libamáj és a töpörtyű is nagyon finom, a Márton-nap mégis inkább a liba húsáról szól.

Mi legyen a libalakoma?

A libából készíthetünk levest. A klasszikus húsleves is nagyon kellemes, ha egy-két libanyakkal gazdagítjuk, de kifejezetten libahúsból is főhet a levesünk, vagy a már elkészült húslevest gazdagíthatjuk libahússal, esetleg pecsenye libamájból és libahúsból készített gombóccal.

A lesütött libamell mellé kínálhatunk lila káposztát, adhatunk tört krumplit vagy egy krémes krumplipürét, de a melle húsa ideális alapanyaga a lazább salátáknak is. A libához jól passzolnak az édeskés ízek, célszerű kipróbálni az aszalványokban gazdag salátalapokat, s a hús mellé nyugodtan kínálhatunk egy kevés balzsamecetet is.

A libahúst füstölve is érdemes beszerezni, vagy adott esetben otthon füstölni. A füstölt libaalkatrészekkel készíthető a legjobb sólet és ricset, amelyet ez a hús tesz valóban teljessé. Ha mást nem, egy darabka füstölt libamellet feltétlen szerezzünk be a sólet készítéséhez.

A libát egyben is lesüthetjük. Az ízletes hús tovább ízesíthetjük a bőr alá juttatott fűszerekkel, illetve a libába tömködött különféle töltelékekkel. A töltelék tulajdonképp bármi lehet, narancs, alma, gesztenye, egy-két ág rozmaring, vagy akár zsemlében, májban gazdag klasszikus töltelékmassza is. Arra ügyeljünk, hogy ne tömjük túl a madarat, mert akkor sokkal nehezebben sül át.

Köretek a Márton-napi libához >>> 

A modern Márton-nap követelményeinek pedig teljességgel megfelel a libaburger, amelynek húspogácsájához 70-80 százalékban darált libamellet, s a maradékban darált libahájat kell adni. A rostlapon vagy serpenyőben lesütött pogácsa mellé mehet a szokásos körítés, bár javasolt kipróbálni a cheddar sajttal és édes hagymalekvárral készített libaburgert is.

Ludaskása recept >>>
A legjobb libás receptek Márton-napra >>> 
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm
Hirdetes

Hozzászólások

Hirdetes

Magazin

Hirdetes
Hirdetes