Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Mártogatós sült camembert

1 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók adagonként:
  • 1 db kerek natúr camembert sajt
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 db olívabogyó
  • 4 szem sózott pörkölt mogyoró
  • 1 teáskaná provence-i fűszerkeverék
  • 1 teáskanál petrezselymes pesztó
  • 1 evőkanál durvára darált dió
  • olíva olaj
  • friss rozmaringlevélkék
  • frissen őrölt rózsabors
  • száraz fehérbor

Elkészítés

    Elkészítés: A fokhagymagerezdeket és az olívabogyókat hosszában négyfelé vágjuk. A camembert sajtot megtűzdeljük úgy, hogy a kérgét egyik oldalán hegyes, vékony pengéjű késsel picit megszúrjuk. Az így keletkezett résekbe nyomkodjuk a vágott fokhagyma és olívabogyó darabokat, valamint a mogyorókat. Néhány ugyanilyen résbe a száráról leválasztott rozmaringlevélkéket is tuszkolunk.

    Egy tálkában kevés olívaolaj at egy öntetnyi borral, provence-i fűszerkeverékkel, a darált dióval a petrezselymes pesztóval alaposan összedolgozzuk kenhető öntetté.

    Alufóliát tépünk, ujjunkkal megkenjük olívaolaj jal, megspékelt felével lefelé rátesszük a sajtkorongot, a fóliát köré bugyoláljuk, hogy mindenhol jóval magasabb legyen a sajtnál. A sajt tetejére öntjük az olaj os, boros, fűszeres öntetet, majd a fóliát lazán, de lehetőleg légmentesen összezárjuk. 150 fokosra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, majd a fóliát megnyitva még 2-3 percig.

    Ropogós friss péksüteménnyel mártogathatjuk ki az ízes, fűszeres, olvadt sajtkrémet, miután a sajt hártyáját kicsit megvágtuk, hogy jobban hozzá tudjunk férni. Előételként, vendégváró finomságként is kínálhatjuk.

Megjegyzés

Igazán profik az adagokat külön-külön, egyforma tűzálló tálacskákban készítik, ezeket csak le kell fedni a fóliával és a tálalása is sokkal profibb, gusztusosabb. Érdemes ennyit beruházni egy nem szokványos, nagyon finom vendégváró csemege kedvéért, amit előre előkészíthetünk, kínálás előtt húsz perccel csak bedobjuk a sütőbe, és tálalhatjuk is.

A fűszerezésen ízlésünk szerint változtathatunk, csakúgy, mint a spékelésen (mogyoró helyett kesudió, fenyőmag, pisztácia), de mehet bele aszalt sárgabarack, mazsola, szinte kifogyhatatlan a variációk lehetősége. 2-3 szeletke szarvasgombával, sült libamájjal, de szarvasgombás pesztóval is nagyon megdobhatjuk.

Nordkapp
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

Nanasnani
Pazar! Nem több, ennyi.

Hasonló Receptek

Magazin