Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mártásoljunk egy keveset!

Az elmúlt héten gombásztunk egy kicsit, lazításként az év végi trakta után, ma egy teljesen más világba kalauzolunk benneteket! Mártásozunk egyet!

Mackós Miksa (lánykori neve, még mindig Dzsafi) önteteivel, szószaival, egyszóval mártásaival foglalkozunk. Szerintem nagyon jó écákat kapunk, használjátok bátran, ígérem érdemes!

Mi is a mártás?

A konyhaművészet sokféle mártást használ. A mártás - melynek készítése igen magas fokú szaktudást igényel - nem önálló étel. Az egyes fogások élvezeti és élettani értékét növeli. A mártások mindenkor kiegészítik, kihangsúlyozzák az ételek sajátos ízét, ezért mindenkor gondosan kell megválogatni, hogy harmonikusan illeszkedjenek a feltálalt ételekhez, amelynek kiegészítőjeként feltálaljuk.

A mártás szűrése igen fontos, mert ez által kapunk szép, sima, csomómentes, bársonyos állagú terméket. Elengedhetetlen követelmény a helyes ízesítés, a jelleg, karakter kialakítása is.

Dzsafi mártásai

A múltkoriban Nani barátom valamely mártás receptem kapcsán nemes egyszerűséggel „mártás mágusnak” titulált. Noha tudván tudom, hogy haspárti testvérem klaviatúra felett táncoló ujjait a barátság vezette (no meg a bőségesen buzgó emésztőnedvek), mégis jólesett ezen titulus.

Így, hát vettem a bátorságot, valamint a laptopot, és elkövettem az alábbi szösszenetet. Olvassátok egészséggel!

Pár szó a mártásokról

Sauce. A kifejezés a latin „solsus=sózott” szóból ered, ami arra utal, hogy a régi rómaiak tengervízben erjesztett halak húsából készített öntetekkel próbálták javítani ételeik zamatát (a sót ugyanis aranyárban mérték akkoriban).  Ez volt a híres garum, minden mártások atyja, melynek receptjét Nord barátom tette közzé a Savariai lakoma című cikkünk kapcsán.

A reneszánsz konyhaművészetben már kiemelt szerepet kaptak ezek a fűszeres különlegességek, és az itáliai konyha révén egész Európát meghódították. Mátyás király asztalának ugyancsak rendszeres szereplői voltak, ám a mai eljárástól eltérően nem liszttel, hanem kenyérbéllel sűrítették őket.

Gyermekkorotokban biztosan kaptatok langyos cukros tejben áztatott kenyeret, ugye? Valószínűleg ez volt az alkalmazott konyhatechnológia…

Manapság sok szó esik arról, hogy lassacskán elfogynak asztalunkról a mártások, nem bíbelődünk velük, bezzeg a régiek, satöbbi.

Hát, kérem, ennek oka van, mégpedig a következő. A mártások fénykorában nem ismertek ennyiféle sütési, párolási, bundázási módot, a húsokat egészben sütötték - vagy nyárson, vagy kemencében. Így óhatatlanul kívánkozott mellé valamilyen szaft, ami az ételek ízét emelte, finomította, kellemesebbé tette. Ezzel nem csak a fogások élvezeti értékét, hanem a tápértékét is nagymértékben növelték.

De mit is nevezünk mártásnak?

Figyelem, definíció következik! A mártások zsírok és aromás alkotórészek folyékony vagy sűrűn folyó elegye, amelyek többé vagy kevésbé kötöttek, és vízzel, tejjel vagy borral hígítottak. Adagonként általában 1 dl-t számítunk belőlük.

A mártások fajtái

Meleg mártások

A meleg mártások gyakran az étellel együtt készülnek, tálalásuk is az étellel együtt, de külön is történhet. A meleg mártások nagy része ma már porból is előállítható, vagy készen, konzervként vásárolható, így jelentősen lerövidíthető készítési idejük, de azért egy igazi gurmand nem a közértből viszi haza valamely élelmiszeripari óriás, mosolygós családdal reklámozott termékét…

• Francia alapmártások: barnamártás, vörösboros mártás, besamel, gratin mártás, Mornay mártás, veloutée mártás, fehérbor mártás, supréme mártás, hollandi mártás, Béarni mártás, tejszínhabos mártás.
• Egyszerű meleg mártások: bakonyi mártás, kapormártás, fokhagymamártás, paprikás mártás, paradicsommártás, zsemlemártás, gyümölcsmártások.

Hideg mártások

Hidegen vagy melegen készített mártások, amelyeket minden esetben hidegen tálalunk.

• Majonézes mártások: csíki mártás, majonézmártás, remulade, tartármártás, tejszínhabos mártás, tiroli mártás, zöldmártás.
• Zománcmártások: barna, fehér, piros, sárga, zöld zománcmártás. A hideg ételek bevonására használjuk.
• Egyéb hideg mártások: almás torma, majonézes torma, Cumberland mártás, ecetes torma, Ravigote mártás, Vinaigrette mártás.

Édes mártások, öntetek, habok

• Édes mártások: vaníliamártás, csokoládémártás, puncsmártás.
• Öntetek: eperöntet, málnaöntet, narancsöntet, ribizli öntet.
• Habok: borhab (borsodó), vaníliahab (tejsodó), hideg csokoládé, kávé, málnahab.

Kész mártások

Iparilag előre elkészített mártások. Általában nem adjuk főzéskor az ételekhez, hanem a kész ételek ízesítésére használjuk: barbecue mártás, chili mártás, juharfaszirup, ketchup, szójaszósz, Tabasco, Worcester, stb.

Azért, bármilyen okosak is lettünk, pár dologra illik odafigyelni, hogy családunk és tisztelőink körében továbbra is mi maradjunk a konyha ördögei, a fakanál művészei.

Mindig az étel jellegéhez illő fajtát válasszunk, tehát a világos színű fogásokhoz világosabb, enyhébb fűszerezésű, a sötétebbekhez sötétebb, erőteljesebb aromájú változatot varázsoljunk elő kedvenc főzőedényünkből. Ügyeljünk arra, hogy a mártás harmonizáljon a főétel jellegével, valamint ne legyen túl híg, túl sűrű, vagy csomós (alapból szűrjük át). A fűszerezésnél sem remegjen meg acélos jobbunk, hiszen a kirívó, erőteljes ízek elnyomhatják a főétel zamatát.

Mivel a hidegen fogyasztott ételek esetén az ízek nehezebben érvényesülnek, a hideg mártásokat egy kicsit teltebben, erősebben fűszerezzük. Ha tehetjük, nyugodtan használjunk friss fűszernövényeket, hiszen zamatuk és illatuk jóval erősebb, mint a szárított változaté, de ne feledjük, hogy kevesebb kell belőlük.

Végezetül: nyugodtan készítsünk „időigényes” mártásos ételeket, hiszen nem ódivatúak, helyük van a modern konyhában is, fantasztikus ízekkel ismerkedhetünk meg, és ismertethetjük meg szeretteinket, valamint – nagyjából ugyannyi időt töltünk el jól bejáratott tűzhelyünk mellett, hiszen itt a húsok elkészítési ideje rövid….

Fakanalat kézbe, tűzhelyt gyújts, főzésre fel!

Hogy ne maradjunk recept nélkül, itt a végére egy egyszerű mártás, jelzem a barnamártás nem az, de ha rászánjuk magunkat, készítsünk egy kisebb hordónyit, hiszen adagokra fagyasztva roppant jól tárolható, és alapmártás lévén variációi szinte határtalanok.

Vadászmártás

Hozzávalók: 8 dl barnamártás, 35 dkg erdei gomba, 4 dkg vaj, 1 kis fej vöröshagyma, kakukkfű, tárkony, só
Elkészítés módja: elővesszük kedvenc kis fazekunkat, a vajat benne felhevítjük. Megfonnyasztjuk rajta a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a szeletelt gombát, megpirítjuk. Ha minden rendben van, felöntjük a barnamártással, kakukkfűvel és tárkonnyal fűszerezzük, és erős lángon összeforraljuk.
Melegen, vadhúsokhoz adjuk.

Teli pocakot Mindenkinek!

Mackós Miksa (lánykori nevén Dzsafi)

Azt hiszem kimerítő ismertetőt kaptunk mártás ügyben, én nem is ragozom tovább a dolgot, csupán három lényeges tárolási, tálalási szabályt említek még:

• A mártásokat mindig porcelánedényben tároljuk.
• A mártást sem melegen, sem a főzőedényében nem szabad a hűtőbe tenni.
• A mártásokat mindig előhűtött mártásos csészékben, mártásos tálakban tálaljuk.

További kellemes böngészést, és finom ételeket asztalotokra!

Üdv minden mindmegettésnek

Ezek is érdekelhetnek

Friss