Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Marokkói lepény (Msemmen)

Hozzávalók

  • 35 dkg búzaliszt
  • 20 dkg búzadara
  • 1,5 dl olaj (napraforgó)
  • 1,5 dl vaj
  • 1 tk só
  • 1 ek cukor
  • 1 tk száraz élesztő

Elkészítés

    1. A lisztet összekeverjük a búzadarával, sóval, cukorral és az élesztő felével,majd 4-5 dl melegvizet öntünk hozzá, és a tésztát addig dagasztjuk, amíg rugalmas, nem ragadós tésztát kapunk. (Tipp: nyomjuk le az ujjunkal, ha odaragad, még nem jó, dagaszd tovább). 
    2. A tésztát lefedjük egy darab folpackkal, konyharuhával letakarjuk, és öt -tíz percig pihentetjük.
    3. Amíg a tészta pihen, a vajat egy tálba tesszük, mikróban felolvasztjuk, majd összekeverjük az olajjal, és a maradék száraz élesztővel. Egy másik tálba búzadarát teszünk. (Fűszerszóróba is tehetjük a grízt, ami azért praktikus, mert csak annyit használunk, amennyire szükségünk van, és szépen, egyenletesen szét lehet szórni a tészta felületére). 
    4. Egy műanyag tálcát előkészítünk. A kezünket az olajos keverékbe mártjuk, és ki a hüvelyk és mutatóujjunk között kipréselünk a pingpong labdától kicsit nagyobb gombócokat a tészából, majd letépjük a masszáról, és és a tálcára helyezzük, majd letakarva ismét 5-10 percig pihentetjük.
    5. Ha a gombóckák kipihenték magukat , beolajozzuk a munkafelületet, és ráhelyezünk egy gombócot. Az összezárt ujjainkkal óvatosan ellapítjuk, amíg szinte átlátszó lesz a tészta. Törekedjünk a négyszögletű formára. 

    6. A tenyererünket az olajos keverékbe mártjuk, megkenjük a tésztát, és megszórjuk búzadarával.

    7. Megfogjuk óvatosan a tésztát, és az 1/3-áig ráhajtjuk az egyik felét. Azt is megkenjük, megszórjuk, ráhajtjuk a másik 1/3-ot is. Minden hajtásnál kenés-szórás. A végén egy  hosszú téglalapot kell kapnunk. Fogjuk az egyik hosszú oldalt, 1/3-ig ráhajtjuk, és arra a másik felét, így lesz négyszögletű a formánk.

    8. A kis négyszögeket visszarakjuk a tálcára. Mikor készen vannak, még 5 percet pihentetjük őket.

    9. Kissé olajozott felületen kilapítjutk a négyzeteket, majd egy vastag falú serpenyőben pár csepp olajat hevítünk, és közepes lángon,  a lepényünk mindkét oladalát, 2-2 perc alatt aranybarnára sütjük.

Megjegyzés

Remekül fagyasztható, evés előtt serpenyőben rá kell pirítani, és olyan, mint a friss!

Tittikeeeh77
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin