Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Marokkói Kefta gratin - besameles rakott darálthús

45 perc
egyszerű
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • A burgonyás réteghez:
  • 6-8 db burgonya (közepes)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • víz
  • 1 fej vöröshagyma (közepes )
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • 50 dkg darált marhahús
  • 1 mk só
  • 1 db babérlevél
  • 1/2 mk bors
  • 1 mk római kömény
  • 1 mk paprika
  • 1/2 mk kurkuma
  • 1 ek korianderzöld /petrezselyemzöld
  • 1/2 mk gyömbér
  • 1 ek paradicsompüré
  • 1 dl víz
  • 1 ek pritamin paprika apróra vágva (opcionális)
  • A besamelhez:
  • 2 ek vaj
  • 2 ek liszt
  • kb 500 ml tej
  • 1 mk só
  • csipet bors és szerecsendió
  • 30 dkg sajt (fele a szószba, fele a tetejére )

Elkészítés

  1. A meghámozott burgonyát uborkagyalun vékonyra felszeleteljük, majd forrásban lévő sós vízbe tesszük. Hozzáadunk egy darab fokhagymát is kis darabokra vágva és megfőzzük kb 80 %-osra, hogy ne legyen puha. Közben előmelegítjük a sütőt.
  2. A hagymát apróra vágjuk és lassú tűzön az olajon megfonnyasszuk a fokhagymával együtt, enyhén megsózzuk. Ha már üveges, mehet rá a hús. Ha már sehol sem nyers a hús, megszórjuk a fűszerekkel, és átkeverjük. A paradicsompürét elkeverjük a vízzel, és ráöntjük. A vizet teljesen elfőzzük róla. Ha szükséges adunk még hozzá egy kis vizet, de a cél, hogy ne legyen alatta folyadék. Amíg a kefta fő, a besamelt is elkészítjük.
  3. A vajat  kis- közepes lángon megolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, folyamatosan keverjük egy habverővel, mert a folyamat nagyon gyors. Majd apránként hozzáadjuk a tejet, csomómentesre keverjük, hogy pudingszerű állaga legyen. Amikor ezt elérjük, hozzáadjuk a fűszereket, a sajtot.
  4. Egy hőálló edényt kivajazunk, elterítjük benne a lecsepegtetett főtt burgonyát, elsimítjuk rajta a keftát, majd ráöntjük a besamelt. A tetejére sajtot szórunk és mehet a sütőbe, amíg megpirul a teteje.

15 ISTENI FOGÁS, HA VAN OTTHON EGY ADAG DARÁLT HÚS >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss