50 dkg darált marhahús vagy bárány (vagy a kettő kombinációja)
1 fej közepes vöröshagyma, apróra vágott
1 db zöldpaprika, apróra vágva (opcionális)
1-2 teáskanál paprika
1 tk római kömény
1 tk só
1/2 tk őrölt fahéj
1/4 tk fekete bors
1/8 vagy 1/4 tk cayenne bors (vagy csípős paprika helyette)
1/4 csésze apróra vágott friss petrezselyem
1/4 csésze apróra vágott friss korianderzöld
Elkészítés
A paradicsomokat meghámozzuk, a magját kiszedjük, nem lesz rá szükségünk. (Tipp: ha a kiszedett magot, és a levágott héjakat egy zacsiba tesszük, és lefagyasztjuk, később felhasználható). A paradicsomot lereszeljük és hozzákeverjük a hagymát és a szósz többi összetevőjét.
Tajineba vagy nagy mély serpenyőbe tesszük. Lefedjük, és közepes-alacsony lángon pároljuk. A mártást legalább 15-20 percig főzzük, mielőtt hozzáadjuk a húsgombócokat. Gyakran keverjük meg és vigyázzunk nehogy odaégjen.
Amíg a szósz fő, egy közepes tálban összekeverjük a húsgombóc hozzávalóit. Kézzel egész pici, cseresznyeméretű golyócskákat formázunk, és félretesszük egy tálcára. (Tipp: ha előző este összekeverjük, még finomabb, az ízek összeérnek jobban)
A szószhoz hozzáadjuk a húsgombócokat, és a chili paprikát (opcionális), valamint egy kis vizet - 1/4 csésze (60 ml) és fedjük le az edényt. Körülbelül 30-40 percig főzzük, vagy amíg a szósz elég sűrű lesz. Ha sok a folyadék, elfőzzük.
A tojásokat, óvatosan a húsgombócok tetejére ütjük, de nem keverjük, és további 7-10 percig főzzük, vagy amíg a tojásfehérje megszilárdul.
Tojás helyett készíthetjük burgonyával is. A kefta előtt tesszük a szószba az apróra vágott burgonyát, majd mikor már szinte puhára főtt, beletesszük a gombócokat. A tetejét friss petrezselyemmel vagy korianderrel megszórjuk, és azonnal tálaljuk. Marokkóban a Kefta Mkaouara abban van felszolgálva , amiben főtt, és onnan mártogatják ki kenyérrel. Jó étvágyat!